2024-05-30 519 瀏覽
我同BFF都勁鍾意食泰國野,今年就揀咗「馮濤泰菜」慶祝我生日😛餐廳有個Open Kitchen,可以見到泰國師傅即席烹調,夠晒火候鑊氣👍🏻味道正宗大大碟,鍾意食泰國野嘅朋友仔一定要黎試下👍🏻泰式蠔仔煎蛋必食推介🉐呢度嘅蠔仔煎蛋每粒蠔肉都肥美飽滿,入口軟滑鮮甜,雞蛋生熟程度啱啱好,蛋香味十足,配上泰式辣醬更加惹味,底下鋪上芽菜,爽口清甜,令口感更加豐富😋用鐵板上枱能夠保持食物嘅溫度,熱辣辣又美味素春卷春卷即叫即炸,皮薄酥脆香口,裡面包住木耳絲同紅蘿蔔絲,既清新又健康嘅菜式,可以用生菜包住春卷點上酸甜醬一齊食,別有一番滋味😋一條接一條食唔停口吖泰式燒雞必點菜式👍🏻燒雞係即叫即燒,大概等咗15分鐘就上枱,外皮香脆夠入味,裡面嘅雞肉依然保留肉汁非常juicy嫩滑,每一啖入口都啖啖肉,加上香蔥同蒜片令燒雞更加香口,超讚鳳爪沙律酸酸甜甜又開胃嘅沙律,老闆娘仲好貼心問我地想要咩辣度,我地揀咗小辣味道啱啱好,鳳爪爽口彈牙,份量十足,裡面加入大量嘅香芹同洋蔥配上酸甜香辣嘅醬汁,正宗泰國嘅風味泰式蝦油蝦炒飯金黃色嘅炒飯炒得夠乾身,米飯粒粒分明,入口有淡淡的蝦油香味,裡面加入大大隻新鮮爽口嘅鮮蝦、紅蘿蔔、粟

泰式蠔仔煎蛋

素春卷

泰式燒雞

鳳爪沙律

泰式蝦油蝦炒飯
金黃色嘅炒飯炒得夠乾身,米飯粒粒分明,入口有淡淡的蝦油香味,裡面加入大大隻新鮮爽口嘅鮮蝦、紅蘿蔔、粟米、青豆、提子乾同蒜片,口感非常豐富,鑊氣十足

冬陰功湯
我地兩個人就嗌咗碗細嘅冬陰功湯,每人都大概分到三碗,味道酸酸辣辣清爽開胃,配以大量鮮蝦、本菇、蕃茄仔同香茅大大提升咗湯嘅鮮味,入口回味無窮

香茅茶
當然唔少得嗌返杯泰式飲品,入口充滿香茅嘅香味,甜度剛剛好,解渴又解辣😋

📍馮濤泰菜 (深水埗)
深水埗鴨寮街28-36號運福樓地下B號舖

人均消費:$250-350