2020-09-10 2822 瀏覽
是日嚟到K11,見有間新開韓式餐廳,就同朋友嚟試吓啦。冇訂枱Walk in 㗎咋,好彩都有位。一開始淨係知佢係有少少高級嘅韓式餐廳,都唔知原來佢係一間全素食餐廳,仲要係韓式寺廟素食,夠晒特別!👍🏻我哋分別叫咗兩個course同三個course嘅Set lunch,每樣都試吓,除咗豆腐淨係試左一款餐廳環境整體好舒服,又特別,色調以木色為主,天花板係一個玻璃管造型嘅屋頂,好靚。成個環境令人食飯嘅時候心情都可以靜落嚟。點完餐先來三個前菜,有雜菌養生湯,醃菜飯團同雜菜沙律。雜菌養生湯味道好清淡,同平時飲開嘅雜菌湯好唔同,好飲嘅。飯團我哋真心唔識欣賞,我同朋友都覺得麻麻地。沙律係沙律囉,dressing係大醬汁,菜唔夠新鮮。開始有啲失望嘅時候,驚喜開始嚟喇,先有雜錦菇菌凍批,係用上湯茄雜菌雪成凍批,旁邊配有香草醬,韓式辣醬,同芝麻現象,點唔同嘅醬汁就會有唔同嘅風味,清清地好好食😋跟住呢個照燒杏鮑菇一樣冇令人失望,佢話係用咗唔知幾多年嘅醬油烹煮呢個杏鮑菇,味道啱啱好,醬油啱啱好覆蓋住過杏鮑菇,又唔會搶咗杏鮑菇嘅味道,好味。之後係呢個韓式凍豆腐配自家製泡菜,自家製嘅水泡菜包住韓式凍豆腐,加上黑芝麻同

點完餐先來三個前菜,有雜菌養生湯,醃菜飯團同雜菜沙律。
雜菌養生湯,醃菜飯團,雜菜沙律配大醬汁

雜錦菇菌凍批

照燒杏鮑菇

之後係呢個韓式凍豆腐配自家製泡菜,自家製嘅水泡菜包住韓式凍豆腐,加上黑芝麻同芝麻油,味道清清地得來又好食。
韓式凍豆腐配自家製泡菜

最後兩個主菜,先有韓式炒粉絲,係室溫嘅,正常味道,當有拌飯比較既時候,係普通咗啲嘅。
韓式炒粉絲

成個set lunch我最鍾意呢個5色蔬菜拌飯!有服務員嘅介紹,先知道碗大醬湯原來係用嚟拌飯用嘅,因為佢都好鹹下,冇可能就咁飲。拌飯面有脆口嘅海帶乾,菠菜,茄子,醃蘿蔔同醃青瓜。飯係黃色嘅,我諗佢有調過味?總之將所有嘢撈埋一齊食,好好食,好有驚喜!
五色蔬菜拌飯

最後甜品係芋頭片芋頭忌廉小蛋糕配花茶,冇期待過嘅蛋糕竟然好好食,係真好食。花茶清清地都好好飲。佢配上好靚嘅匙羹同叉,靚到上枱嘅時候我嘩咗一聲,不過食起蛋糕上嚟一啲都唔實用😂你哋自己去試吓就知道。
芋頭忌廉蛋糕配花茶
一間係香港算係獨一無二嘅韓式寺廟素食餐廳,好特別嘅體驗,好值得一試。大部份嘅食物味道都係好清好淡,又一啲都唔油膩嘅素食,有別於平時食開嘅素食餐廳,所以價錢係貴咗一啲,份量又細咗啲啲,但我哋都覺得好值得一試。👍🏻
2020-09-10
雜錦菇菌凍批