2021-07-20
自從開通佐屯馬線之後一有時間都會去附近行吓,消費下🤣順便搵下美食食吓,每次都有驚喜,其實香港D美食真係好多🥰今日就去佐石門,搭屯馬線真係好方便,一行出去,就見到好多餐廳,最後揀佐呢間澳門丸記清湯牛腩,好多人排隊,不過都好快,大約等佐8分鐘就我了.店員都好好禮貌安排我哋入座,環境干干淨淨,店內都貼住店主之前既奬項,真係諗唔到創辦人係店主既祖母開始經營到衣家已經係第三代,仲得到清湯腩王志尊大獎,國際藍卓越之星,唔怪得甘多人幫襯🤓我哋點佐一個清湯牛腩(HKD48)海南雞飯(HKD53)熱檸茶,凍檸茶加$3另加一個炸雲吞(HKD25)清湯牛腩(HKD48)有五塊牛腩,肥瘦適中,夠軟腍,陣陣牛肉香味,仲有一塊大大既蘿蔔,浸住d湯底,好入味,重點係個湯底,清得黎夠曬清甜河粉個口感彈Q,好滑,加埋呢個清湯,整碗連埋個湯都飲晒冇難度🥰海南雞飯(HKD53)最鐘意佢海南雞飯,雞既份量幾多下,而且都係肉,肉厚有雞味,雞皮薄,而個油飯粒粒分明,淡淡油香味,再加秘製醬汁,蒜蓉油香味濃郁,令味道層次更加豐富。一啖飯一啖雞好滿足🤓炸雲吞(HKD25)我自己真係好少食炸雲吞,因為好驚食到滿口係油既感覺,今次朋友想食
我哋點佐一個清湯牛腩(HKD48)
海南雞飯(HKD53)熱檸茶,凍檸茶加$3
另加一個炸雲吞(HKD25)
清湯牛腩(HKD48)
海南雞飯(HKD53)
炸雲吞(HKD25)
我自己真係好少食炸雲吞,因為好驚食到滿口係油既感覺,今次朋友想食所以叫佐,一上抬,見到d雲吞粒粒金黃色,好吸引,試佐一粒,好香脆又唔會好油膩,入面既蝦幾新鮮,唔係有雪味,原來炸雲吞都幾好食😋
總體來講幾抵食又好食,一個餐包一杯熱飲,凍飲加$3,食到飽曬😆