行完美荷樓就落深水埗醫下肚仔見到餐廳寫住自1956,應該係有啲歷史嘅老冰廳,就同朋友入去一齊試下啦雖然唔算好大,但店裡面環境都算乾淨整潔,見到有油畫牆我諗應該係裝修翻新過,感覺唔錯我哋大約係2:45pm入去,2個女仔喺未食午餐嘅狀態下,我哋叫咗3樣嘢試~首先係 檳城特餐($50) 有檳城叻沙摻摻+日本櫻花蝦炒蛋+牛乳厚多士,再跟餐加 $9 試吓店裡面姐姐推薦嘅樽仔奶茶。叻沙摻摻係油麵加米粉2樣混合一齊,亦都可以淨係叫一樣,叻沙湯聞落幾香,味道亦啱啱好唔會太濃或太淡,飲落唔會好重椰奶味,同埋摻摻一齊食嘅口感都幾豐富,不過如果可以多啲湯就好了!叻沙有蝦有魚旦片同豆卜,建議唔好拖咁耐食如果唔係啲麵會索湯㗎!啱啱嚟熱辣辣嘅時候就最好味!而厚多士比想像中好味,麵包邊脆卜卜而中間就好軟腍腍,每啖都有牛油香都幾邪惡㗎!炒蛋都滑身但櫻花蝦味就唔算太出~樽仔奶茶我個人嚟講好鐘意啊!一嚟唔會有茶嘅苦澀味,而奶都幾香滑!甜度係中等偏甜,想試嘅可以就咁買樽拎走飲避風塘生炸雞髀 配紅豆冰 ($35) 炸雞髀魅力沒法擋啊~ 炸髀面頭嘅炸蒜同埋雞皮都係脆卜卜!有好小好小嘅辣但相信大部分人都接受到(本人譚仔食清湯哈)
行完美荷樓就落深水埗醫下肚仔

檳城特餐

檳城叻沙摻摻

炒蛋都滑身但櫻花蝦味就唔算太出~

樽仔奶茶我個人嚟講好鐘意啊!

樽仔奶茶

避風塘生炸雞髀 配紅豆冰 ($35)
避風塘生炸雞髀 配紅豆冰

炸雞髀魅力沒法擋啊~
炸髀面頭嘅炸蒜同埋雞皮都係脆卜卜!有好小好小嘅辣但相信大部分人都接受到(本人譚仔食清湯哈),肉雖然就唔算多汁,但肉質唔會嚡身,連埋皮一齊食就正!

紅豆冰就係一杯好正常嘅紅豆冰,甜甜哋,紅豆份量都佔咗半杯,鐘意紅豆嘅就唔好錯過啦!

榛子醬西多士 ($28)

榛子醬西多士

見到榛子醬呢三個字我就毫不猶豫地叫咗哈哈!
雖然榛子醬唔係Nutella 嘅味,但都好滿足好好味!榛子醬嘅份量大約佔咗多士一半到,點少少糖漿食都唔錯㗎!

檳城特餐
檳城叻沙摻摻