2019-01-16 137 瀏覽
朋友推介說養生殿嘅養生湯 好好味. 於是打電話去訂了位地點在新興大廈1樓, 搭扶手電梯上, 訂了七點 , 去到已經 很多枱都有人了, 心想幸虧我們有訂位地方很大, 用木間左一格格, 感覺空間比較闊落,一看餐紙, 已經看中咗 美人鍋, 用桃膠烏雞杞子金華火腿做湯底, 女士養顏, 桃膠呢排大熱我經常也燉來吃, 據聞比美燕窩。另外點了手切肥牛和黑松露蝦丸 鵝肝墨魚丸 我至愛的 千層凍豆腐友人叫了一客 鹽酥雞嚟送啤酒火鍋上了用銅的器皿 盛載, 茶壺也用銅, 感覺 優雅湯滾了 立即喝一口, 真的很鮮甜, 藥材配搭得剛剛好, 不太濃, 連喝了兩大碗手切肥牛也不錯, 上台看到雪花肥紋,正!特別值得推介的是 黑松露蝦丸 , 一咬落去 清香的黑松露充斥在口腔, 加埋彈牙的蝦丸 簡直係絕配鵝肝墨魚丸也非常特別, 中間釀咗鵝肝, 從未試過。 那些千層凍豆腐, 吸收 敖了一個多小時的湯底 , 吃起來非常鮮甜, 所以有少少貼士, 最好最後先食送酒的鹽酥雞也非常香脆可口。 一陣已比我們兩人ko了烏雞肉也非常甜美, 可能吸收了湯底嘅精華吃完這餐火鍋 感覺自己 美了,哈哈, 因為平時在家從不煲湯埋單時 原來 八點半前
朋友推介說養生殿嘅養生湯 好好味. 於是打電話去訂了位
地方很大, 用木間左一格格, 感覺空間比較闊落,
友人叫了一客 鹽酥雞嚟送啤酒
火鍋上了用銅的器皿 盛載, 茶壺也用銅, 感覺 優雅
手切肥牛也不錯, 上台看到雪花肥紋,正!
鵝肝墨魚丸也非常特別, 中間釀咗鵝肝, 從未試過。
送酒的鹽酥雞也非常香脆可口。 一陣已比我們兩人ko了
烏雞肉也非常甜美, 可能吸收了湯底嘅精華
吃完這餐火鍋 感覺自己 美了,哈哈, 因為平時在家從不煲湯
埋單時 原來 八點半前埋單還有7折,正
下次絕對會經常幫襯