2017-12-16
自從上次去完越南之後,好耐冇食過越南河粉,今日放工朋友就提議去呢間平民化嘅越南餐廳。餐廳位於灣仔保和大廈地下,雖然唔算太近地鐵站,但如果係灣仔返工嘅人應該好容易搵到呢間餐廳。餐廳嘅賣點好清晰,所以餐牌上面只有越南嘅食物,撈檬、湯河粉以及越式法包都會搵到。所有主食包括撈檬及河粉等都可以另外加$15就可以有埋小食以及飲品。餐牌上面寫咗店東開呢間餐廳嘅原因,呢間餐廳係由三個由溫哥華返嚟嘅人開嘅。由於佢哋好懷念溫哥華越南河粉嘅獨有味道,所以就返嚟香港開咗呢間餐廳。安格斯生牛肉湯河粉( $56 )(另追加牛肉)濃濃嘅湯河上面鋪上幾塊薄薄的安格斯生牛肉,面層有越南食物不可缺少嘅蔥花以及洋蔥。芽菜係另上嘅,感覺幾正宗。👍🏻牛肉夠嫩滑,湯汁幾惹味。餐牌上面有教學,教每位食客如何利用餐廳獨特嘅醬料品嚐越式河粉。set combo跟餐嘅香茅蝦餅,蝦餅比較薄身,但算香脆,而且唔會太油膩,沾上酸甜辣醬幾開胃。香茅雞扒撈檬( $49 )雞扒煎得幾香,如果撈檬既汁更多會更好set combo跟餐嘅灼菜越南手撕雞越式法包($33 )手撕雞配上青菜、青瓜以及蕃茄,一啖咬落感覺好豐富。埋單每人約$100 。
牛肉夠嫩滑,湯汁幾惹味。
set combo跟餐嘅灼菜
越南手撕雞越式法包($33 )
手撕雞配上青菜、青瓜以及蕃茄,一啖咬落感覺好豐富。
埋單每人約$100 。