餐廳: 紫玉蘭
資訊:

2024-01-20 2395 瀏覽
哇嘩🤩,中環的滬味大餐今晚真係搶鏡到!黎呢到,一定要試吓佢哋嘅經典滬式涼菜——馬蘭頭石榴果,每件都包裹得咁精致,咬落去清新得滯,完全唔使食住喊嘅感覺!跟住上的秋香皮蛋肉鬆拌豆腐,溏心皮蛋嘅甘香同豆腐嘅嫩滑,我可以話你知,嗰搭配,簡直係夏天裡面嘅一股清泉💧!家鄉米莧鮮魚羹呢度都超抵讚,魚茸滑而唔腻,湯底清中帶鮮,一啖啖食,心情都好似被療癒左一樣。而家嚟講下重頭戲——紫玉蘭烤鴨,正!鴨皮酥脆到爆表🎇,肉味又多汁,啖啖肉,真係幸福呀!再配上哈密瓜牛油果,眼前一亮,真係舊愛新歡一次過滿足!點完這啲,仲有土匪豬肝,叫喊痛快肝火!唉,肝火唔係生氣啊,係個名,食落辣得嚟又唔過,豬肝又煎得啱啱好,想像中嘅邪惡土匪,根本係隨和大叔👴咁慈祥。成晚食住笑,飯後嘅感覺就係即興滿分又唔覺脹,要我點評,呢度嘅食物,每一味都係滋味十足!凍氣中帶着暖意,味道層次分明,下次還會再黎探險,食遍每一款滬味美食!🍽️