2023-07-23
「饞•台式食堂 」是由一位90後台灣女生主理,一家親民簡約的台式料理餐廳,在灣仔、荃灣和尖沙咀都有分店,今日我就去咗K11 Musea的分店,是最新的一家在去年10月開幕,店内装潢以木系為主,感覺清新,這店更特設台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋等茶飲,無論堂食外賣都咁方便,這裏大部分食材產地來自台灣,並由店主親自挑選,滿滿台式風味👍🏻👍🏻🍜▪️饞•半筋半肉麵配紅燒陽春麵 $ 86牛腩和牛筋超大件,份量十足,牛腩口感軟腍好入味,牛筋Q彈帶脆,紅燒口味湯底味道香濃,使用醬油底,微微香辣,配合彈牙的陽春麵,香蔥,高菜,必食推介😋🍜▪️酒香花雕麻油雞陽春麵 $ 72花雕味香濃撲鼻,帶有麻油香,用上台灣黑麻油,湯頭帶有微微藥材味道,入口香甜,雞肉肉質腍滑,花雕麻油味濃郁,陽春面亦完完吸收了湯頭既味道,非常好食,味道完全就在台灣食嘅一模一樣🐔▪️最佳拍檔 (鹽酥雞拼台灣香腸)$ 68鹽酥雞選用無骨雞腿,外層超級酥脆,而且帶有濃濃嘅蒜香味道,雞腿肉極之嫩滑,口感爽口不油膩,極之入味,醃料用上豉油、五香粉及中藥香料磨成粉再醃雞肉,味道出色,必食之選另外台灣香腸用上溫體黑毛豬香腸,質素非
🍜▪️饞•半筋半肉麵配紅燒陽春麵 $ 86
🍜▪️酒香花雕麻油雞陽春麵 $ 72
🐔▪️最佳拍檔 (鹽酥雞拼台灣香腸)$ 68
另外台灣香腸用上溫體黑毛豬香腸,質素非常有保證,腸衣香脆,肉質爽口帶點煙靭,味道微微甜,非常傳統的台灣香腸味道👍🏻
🍹▪️芝芝蜜桃 $ 40
特色飲品,淡淡蜜桃香氣.奶味香濃口感順滑,微微香甜,最頂部再淋上微鹹不膩的芝士乃蓋,非常唔錯
🥤▪️珍珠奶茶 $ 30
珍珠奶茶就是有種魔力,有嘅地方我都一定會點,這裏做得非常唔錯,珍珠充滿黑糖既香甜,口感Q軟,茶和奶比例剛好,茶味清香唔太甜,好飲