2017-11-10 162 瀏覽
同兩個friend 行過勝利道, 發現左間緬甸餐廳,我未食過緬甸菜, 所以建議試新野。鋪頭比較窄,我地推門入去, 一個人行入去,已經行唔入, 因為有一個客人企左係度order外賣,頂住左。小店內只有幾張枱,約有十幾個座位,枱面放左檸檬汁、辣椒粉、魚露,作調味用。見到牆上面d媒體介紹, 佢地d 鮮魚濃湯頭用鮮魚和雞肉,再加入黃薑粉、豌豆粉、芭蕉葉等來熬製,絕不加入味精。所以我 order 左個Mohinga鮮魚濃湯米線,米線無餐飲跟,私另外order左凍緬甸奶茶。佢地一個叫左曼德勒紅燒腩肉配飯,曼德勒鮮茄滋味撈麵 ,同埋緬甸珍多冰。個招牌鮮魚濃湯米線,魚湯係奶黃色, 魚味無我預期咁濃, 碗入面有炸蒜、芫茜、半隻蛋、豆餅、魚片同埋豆卜,米線都算爽口,不過可能湯料太多, 攪到成碗野好杰, ,建議加番d檸檬汁,食完唔會咁膩。至於杯凍緬甸奶茶,好淡口下, 可能係我飲慣港式奶茶嘅關係。我個friend 嘅曼德勒紅燒腩肉跟飯,佢又好鍾意,腩肉醬汁濃,有啲鹹, 配飯吃剛剛好。杯緬甸珍多冰,係蜜瓜味,有兩色爆珠, 不過要記得要order 少甜,因為真係比較甜左啲。最後果碗曼德勒鮮茄滋味撈麵, 幼麵麵質類

最後果碗曼德勒鮮茄滋味撈麵, 幼麵麵質類似蝦子麵,幾好味,幼麵上面放左芫茜、番茄、肉碎、炸蒜, 煮到熟爛嘅番茄唔夠酸, 反而覺得太甜。

老實講,可能正宗緬甸料理特色係咁甜咁鹹,不過可以考慮減油鹽糖,稍為調節迎合香港人口味。