今日同屋企人喺呢個商場行完街餓餓哋,見到呢間餐廳海報夠晒噱頭,寫住星期六、日有個船麵挑戰叫“我要食十碗”,如果上到榜就會送$120 禮券,另外冠軍可能全年免費食麵。雖然我地無可能上榜,不過因為屋企人鐘意食船麵,所以都決定入去食個晚飯。餐後屋企人都話食物有質素,可以再食!我地點左個湄南大船麵,材料豐富,有魚蛋,豬肉丸,肉片,白蘿蔔同芽菜等等,湯底非常香同濃郁,而家同泰國食到嘅都十分相似,仲有脆脆炸豬皮,粉麵吸收晒湯汁精華,加埋各種香葉,食落非常之清新!另外要咗個海鮮冬陰功粉麵,冬陰功湯底都幾有辣勁但係唔會得個辣,飲落夾有椰香同各種香料嘅香味,有種令人飲完一啖接一啖嘅魅力,而且食後又唔口渴。蝦肉唔會霉,大大隻夠彈牙,麵片夾埋啖啖湯汁,辣得過癮!跟餐有幾款小食可以揀,要左雞棗同蝦餅,小小份量但又可以過下食炸野口癮,雞棗外皮似腐皮卷,炸到脆卜卜,蝦餅都好食,我地仲特登散叫左一客,佢係一口大細,食得夠方便。至於海南雞配炒金邊粉,海南雞真係要瘋狂大讚,雞味濃郁,平時唔點食雞皮嘅我都忍唔住,滿滿雞油香,外皮好似食啫喱咁Q彈,雞肉嫩滑唔會鞋。金邊粉亦都好味道,炒嘅時間岩岩好,彈牙有咬口,調味酸酸甜甜好

雖然我地無可能上榜

至於海南雞配炒金邊粉,海南雞真係要瘋狂大讚,雞味濃郁,平時唔點食雞皮嘅我都忍唔住,滿滿雞油香,外皮好似食啫喱咁Q彈,雞肉嫩滑唔會鞋。金邊粉亦都好味道,炒嘅時間岩岩好,彈牙有咬口,調味酸酸甜甜好開胃!