2024-01-15 2623 瀏覽
喺這家餐廳嚟到,真係眼前一亮🌟,食物裝盤靚仔得嚟,每一款都色香味俱佳!第一推介絕對係金勾紅桃粿,軟糯外皮包住咸香滿分蝦米餡料,食落好似記憶中嘅屋企味。炸鹹油粿,炸得啱啱好,口感脆卜卜。香煎韭菜餃真係多汁爆漿,煎得啡咁脆,啖啖韭菜香!🥟酥炸梅子池魚仔,咬落去外脆內嫩,梅子醬味道又突出,食完後仲係口腔內迴盪。再嚟講下懷舊糯米卷,臘味香濃,飯同餡料啱啱好嘅配合,實在係點都唔會膩。至於滷水鵝片,每一片都滑嫩得黎口感又豐富,滷水香而唔悶,啖啖肉,真係滿足到我呢個肉食動物。點都少唔了特別推介嘅骨香欖菜鯧魚片,咁嫩滑嘅魚肉,配上酥脆魚骨,味道層次分明,真係諗起都流口水💧。最後有個驚喜,原煲芋頭鹹肉飯,芋頭鬆化,香濃夠滋味嘅鹹肉,咁樣配合簡直係絕配。整體嚟講,今次食飯體驗好正,證明咗潮州菜嘅創新同傳統可以完美結合,食得開心,食得滿足,下次仲要再嚟。👍🏼🍽️