2019-10-27
假期嘅朝早,嚟到呢間位於堅尼地城海傍嘅Little Creatures嘆個brunch。海傍一帶嘅餐廳都走外國風,非常laid-back,非常舒服。Little Creatures亦都一樣,擁有超大室內空間,就算係朝早但都已經坐滿嚟用餐嘅一家大細。唔知係咪受環境/其他食客影響,我哋食嘢嘅速度都慢落嚟,一路傾計一路享受食物同欣賞下周圍,十分寫意嘅一個上午☀️一行入餐廳就見到右手面有幾個好大嘅啤酒桶,原來呢到唔止係餐廳,仲係釀酒廠嚟😳Little Creatures其實係澳洲嘅啤酒廠嚟,嚟到香港開海外分店,當然會有由澳洲直送嘅原廠啤酒,另外香港店都有自己釀製嘅口味🍺 Beer Paddle ($140)一場嚟到,當然要試下佢嘅啤酒。呢個Beer Paddle可以俾你一次過試六種口味,每杯100ml,只係$140,幾抵架🤑• Original Pils: 較重果味同花香味,比較易入口• Bright Ale: 甜味同果味都較重• Pale Ale: 濃郁,味道較重嘅,清新• Kennedy Town Brew: seasonal house brew• Rogers’ Beer: 侍應話呢個係
唔知係咪受環境/其他食客影響,我哋食嘢嘅速度都慢落嚟,一路傾計一路享受食物同欣賞下周圍,十分寫意嘅一個上午☀️ 一行入餐廳就見到右手面有幾個好大嘅啤酒桶,原來呢到唔止係餐廳,仲係釀酒廠嚟😳 Little Creatures其實係澳洲嘅啤酒廠嚟,嚟到香港開海外分店,當然會有由澳洲直送嘅原廠啤酒,另外香港店都有自己釀製嘅口味🍺
• Bright Ale: 甜味同果味都較重
• Pale Ale: 濃郁,味道較重嘅,清新
• Rogers’ Beer: 侍應話呢個係被稱為「Ladies’ Beer」,因為有焦糖、朱古力等甜味😚 而且入口幼滑
• Kennedy Town IPA: 較苦,甜味較輕身
侍應對啤酒同佢哋供應嘅啤酒都非常熟悉,慢慢咁同我哋介紹每一款啤酒。 而餐廳都有提供每款啤酒嘅介紹,而且仲講埋用咗邊啲酒花 (hops)、麥芽 (malt),同埋每款啤酒嘅ABV (酒精濃度)、IBU (苦度)、EBC (麥芽同啤酒嘅色度標準)。
以上嘅description係綜合佢嘅介紹同書仔嘅介紹而打嘅。
個人就比較鍾意頭兩隻,比較重果味同soft啲。
咁當然,除咗啤酒之外,佢哋仲提供好多其他唔同嘅飲品嘅,例如酒、咖啡、茶、有汽飲品等等。
話明係brunch,就梗係要食返個full breakfast~
有兩隻煎蛋、香草腸、煙肉、蕃茄仔、羽衣甘藍、黑豆、一片sourdough,十分豐富!
最值得講嘅就係塊煙肉,因為平時喺香港食開嗰啲煙肉係偏硬身,又油,又冇肉,而外國餐廳嗰啲通常都會係真係有肉有咬口嘅,亦都唔會話好油。
另外仲有黑豆同羽衣甘藍,兩者都係好有益嘅😜
你可能會想要多啲唔同種類嘅餸,而呢到係絕對welcome嘅,加$25就可以加一款餸菜喇😊 蘑菇、牛油果、煙三文魚等等統統都有。
- fried eggs, baked potatoes, cherry tomatoes
另一個就嗌咗牛扒,算係幾luxurious嘅brunch🤣 不過計返價錢又一啲都唔貴啵😌
要medium,啱啱好,食落唔韌,仲有豐富肉汁,好juicy🤩
除咗牛扒之外,仲有兩隻太陽蛋🍳同啲焗薯🥔,好食!
- truffle mayo
過咗12點就終於可以叫啲brunch以外嘅嘢喇,我哋率先嗌咗個薯條嚟送酒😋
薯條熱辣辣、厚切,仲要勁大份!配咗松露醬同茄汁。
- hazelnut gelato, caramel chocolate sauce
食到咁上下就係time for a dessert la 😛
呢個brownie入面有核桃,面頭嘅係榛子雪糕🌰。
冇諗過係會放喺個熱燙嘅鐵板上面,淋朱古力醬嘅時候「咋咋」聲咁,好爽🤤 而且一路食,個brownie都仲保持住熱辣辣嘅狀態🥰
Menu: