2011-04-12
「近期」又一新「專做」常餐的快餐店開張。老公吃過,都覺得唔錯,不過坐得逼D。一入鋪,食評Lawerence Lau所說貌似,藝員徐淑敏丈夫黃皓的侍應招待我們坐下,落order至送餐,埋單都很順暢,沒問題。只是座位本身,枱與枱之間,虛位已細小,在繁忙時間,更一定要搭枱,四人枱,兩個parties坐,就真的很逼,令人有鼓壓力,要快食快走。我們叫了一個常餐$30,茄牛通、炒蛋餐肉、牛油多士、奶茶糯米雞$22糯米雞先到,很大隻,多肉碎,還有唔肥的义燒,雞件,冬菇粒,蝦米。餡料尚算企理,味道都有茶樓水準。茄牛通,茄湯紅得奪目,(應該加了茄膏/羅宋湯),所以湯口濃厚,不過我都是喜歡「星座」的無雜質齋茄湯。牛肉輕輕醃過,很淡,留有牛肉香。炒蛋有奶香,少少熟過火,蛋汁較少。奶茶茶&奶比例對板,好飲!講「常餐」,很多人會用澳牛比較,但澳牛水準穩定,已太深入民心,給人認同了。我會用後期的北海道牧場、華星比較。次序是北海道牧場>民華>最差華星。
我們叫了一個常餐$30,茄牛通、炒蛋餐肉、牛油多士、奶茶
糯米雞$22
炒蛋有奶香,少少熟過火,蛋汁較少。
奶茶茶&奶比例對板,好飲!