2019-01-25 204 瀏覽
深水埗黃金商場一帶一向都多美食,唔想只係食D出哂名嘅食肆,一於發掘下未試過嘅餐廳,行過見到電視機介紹自家製瀨粉幾得意,一於入去試試餐牌有好多選擇,可以按個人喜好配湯底,同配料,唔想諗咁多又可以揀已配搭好嘅,湯底有分蕃茄,酸辣,大中小嘅麻辣阿姐見我個樣好似選擇困難,就推介牆上十大必食,其中白灼鵝腸同黃沙豬潤最出色,不過我唔食豬潤所以叫左個鵝腸,雲吞,柱侯牛腩,潮州魚蛋配酸辣湯底鵝腸整得好乾淨,長過一條筷子,咬洛超爽口,冇腥味,阿姐真係冇介紹錯,必食之選雲吞大大粒,好足料。大大隻蝦,蝦同肉嘅比例剛剛好,鮮蝦味濃,肉汁Juice柱侯牛腩兩大舊,咬落已經感受到濃郁嘅牛味,肉質鬆軟,好香柱候醬味潮州魚蛋,冇魚腥味,新鮮彈牙,魚肉軟熟瀨粉是自家製,比一般瀨粉粗,白白嘅顏色,唔似傳統嘅瀨粉用筷子一夾就滑走哂,有點似米線,不過無米缐咁重米味反而感覺清新健康檸樂係原罐可樂,而小食都有好多選擇,叫左個炸蝦條,熱辣辣,外層脆卜卜,彈牙可口,點埋甜酸醬,開胃又野味食飽飽捧住個肚,估唔到尼碗瀨粉咁出色

所以叫左個鵝腸,雲吞,柱侯牛腩,潮州魚蛋配酸辣湯底

潮州魚蛋,冇魚腥味,新鮮彈牙,魚肉軟熟

食飽飽捧住個肚,估唔到尼碗瀨粉咁出色