Poke Go 📍灣仔汕頭街5-7號地舖最近我同朋友少咗四圍覓食,食少咗多油多鹽嘅街外嘢,就連今年嘅情人節,都選擇咗比較健康嘅素食,原因係我哋都想食得健康一啲。呢晚放工,我同朋友喺廈門街同汕頭街搵食,無意中發現一間主打食poke bowl嘅餐廳,店內近乎客滿,吸引咗從未食過poke嘅我一試。甫坐下,店主就親切哋問我哋係咪首次光顧,然後向我哋介紹兩種餐點叫法同分別。佢推介初嚐poke bowl嘅食客點signature bowl食,因為6款主打嘅signature都係餐廳精心調配,為最新鮮嘅食材配上最合適嘅配搭。當然,如果想更有自由度,可以由main protein到dressing都自己一手一腳挑選,合共接近40種食材可供選擇,食客可以按個人喜好mix and match,而且價錢豐儉由人,照顧到唔同飲食習慣同營養需要嘅人士。 💰$128NALU 🍱朋友本身想食有吞拿魚嘅signature bowl,但當晚吞拿魚已售罄,所以佢揀咗食八爪魚。呢個組合入面有蕃茄仔、粒粒粟米、蟹棒沙律、和式青蔥。搭配嘅醬汁係辛味蛋黃醬,味道微辣醒胃,越食越勁,但因為怕太辣,所以就走咗辣椒碎。呢個組合全部食材
Poke Go
📍灣仔汕頭街5-7號地舖

[價錢 Price]
💰$128
NALU 🍱

呢個組合全部食材都一粒粒,所以口感非常豐富,八爪魚爽口帶些少嚼勁、蕃茄仔新鮮爆汁、粟米鮮甜可口,加上一大球蟹棒沙律,仲有半壽司飯同半珍珠糙飯,滿足感爆曬燈!

[價錢 Price]
💰$128
ONO 🍱
我選擇嘅signature bowl主要由三文魚、溫室青瓜、雞蛋絲同蟹棒沙律組成,base同樣可以揀一或者兩款。細食啲嘅我揀咗半壽司飯,半沙律菜嘅組合,營養均衡之餘,又唔怕淨食greens咁悶,配搭新穎、自由度好高。再喺大大碗poke上淋上秘製果仁芝麻醬(more sauce)同灑上香脆芝麻,滋味滿分!

幾種配料配搭得好好,整體口感清新不油膩;肥美嘅厚切三文魚粒混上nutty sauce,表面沾滿蛋絲同芝麻,口感同味道均具層次感,係ONO嘅特色之一。其次就係新鮮爽口嘅沙律菜同溫室青瓜,水份爆滿,食後非常清爽。半飯半菜嘅完美組合,絕對係關注健康但又唔想放棄美食嘅人嘅恩物,大家必定要嚟試試!