2023-12-01 631 瀏覽
位於灣仔香港華美粵海酒店嘅❤︎︎湘舍壹號❤︎︎主打高端湘菜,於國內設有多間分店,環境同服務都非常高質👍🏻午市二人套餐都係$388咋💕性價比超高,呢個價錢呢個環境,加埋湘菜味道豐富,超推薦大家來試吓。ミ★餐前小食❤︎︎紅薯片❤︎︎用紅薯炸成嘅薄片,超鬆脆有少少甜味😋拎來送湘菜一流。ミ★前菜選2個❤︎︎涼拌萵筍❤︎︎萵筍切成絲,冰冰涼涼。❤︎︎燒椒皮蛋❤︎︎味道濃烈,辣味有後勁😁ミ★主菜選4款❤︎︎芙蓉鎮米豆腐❤︎︎米豆腐係湖南一種傳統嘅風味小吃,用上米磨漿煮成,口感似較硬身嘅米漿,連埋肉碎一齊食更滋味。❤︎︎農家小炒肉❤︎︎國內八大菜系之一,用辣椒爆香嘅炒肉,咸咸香香帶點微辣好惹味。❤︎︎酸辣鳳雜❤︎︎用雞雜加辣椒爆炒而成,辣得來超過癮,唔食得辣,記得唔好食辣椒籽😁❤︎︎有機花菜❤︎︎用有機嘅椰菜花炒,感覺更健康,味道鮮甜。❤︎︎小米青粿餅❤︎︎食完噤多重口味嘅野,一定要食返呢個粿餅中和下😆口感軟糯,攞來送菜一流。ミ★甜品❤︎︎銀耳蓮子羹❤︎︎啲雪耳淋晒有少少咬口😋蓮子羹好清甜,滋陰潤燥好滋補。

ミ★餐前小食
❤︎︎紅薯片❤︎︎
用紅薯炸成嘅薄片,超鬆脆有少少甜味😋拎來送湘菜一流。

ミ★前菜選2個
❤︎︎涼拌萵筍❤︎︎
萵筍切成絲,冰冰涼涼。
❤︎︎燒椒皮蛋❤︎︎
味道濃烈,辣味有後勁😁

ミ★主菜選4款
❤︎︎芙蓉鎮米豆腐❤︎︎

❤︎︎農家小炒肉❤︎︎

❤︎︎酸辣鳳雜❤︎︎

❤︎︎有機花菜❤︎︎
用有機嘅椰菜花炒,感覺更健康,味道鮮甜。

❤︎︎小米青粿餅❤︎︎

ミ★甜品
❤︎︎銀耳蓮子羹❤︎︎
啲雪耳淋晒有少少咬口😋蓮子羹好清甜,滋陰潤燥好滋補。

2023-11-30
  • 紅薯片