2023-11-09
💭同朋友出街講起食沾麵🍜講開我都有成年冇食過😂佢介紹話呢間位於灣仔嘅幸屋幾好食,即刻即興叫佢黎帶我食 位置離地鐵站都算近 但就係啲隱蔽小巷入面 除咗拉麵同沾麵外 佢仲有幾款丼飯 都幾吸引。★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★🔸鹿兒島赤雞沾麵沾麵個湯係滾住咁上 可以保持溫度🍜而且份量多 麵嘅質地非常煙靭 湯底好濃郁 但食完唔會好鹹好口渴 而且好掛汁 食落都唔會覺得好油膩👍🏻有4塊雞胸肉 肉質好嫩滑 有埋蛋同配菜 非常飽肚又滿足!🔸魚介豚骨沾麵一樣個湯都係滾住上,魚介味好香好香👍🏻湯底係用左豚骨同魚介熬煮而成 湯汁鮮甜濃厚 呢個半肥瘦嘅豚肉煮到好腍 肉味幾濃🔸芝麻雞翼一客兩件 雞翼外層酥脆 香口惹味 雞肉好嫩滑😋🔸紫薯栗子餅外層炸得好薄 入面紫薯好足料 綿滑又清甜 仲有小小栗子粒 口感不錯
🔸鹿兒島赤雞沾麵
🔸魚介豚骨沾麵