2023-05-19
朋友介紹,今次黎試試依間位於灣仔嘅台灣小店😬聽聞依間店舖一到食飯時間就會大排長龍,今次到訪嘅時間係星期六嘅6點左右,可能距離晚市時間尚早,所以一入即有位👍🏻🍴 紅燒牛肉麵 $72📝評分: 7/10依度嘅牛肉麵可以自行選擇湯底(紅燒/麻辣/蕃茄)同麵底(幼麵/手工寬麵),個人覺得牛肉麵當然係配紅燒湯頭同幼麵先係原味嘅經典組合😂先講湯頭,非常濃郁嘅紅燒湯頭,成件事好台灣🤣麵質方面,個人鐘意食爽口嘅麵質,唔太鍾意過軟,好彩依間幼麵口感彈牙,煮得剛好👍🏻牛肉方面,份量都算慷慨,而且好入味,口感偏軟身。🍴 台酒三杯雞肉飯$66📝評分: 6/10一個細煲仔禁上枱,下面有微火熱住,所以慢慢食都唔怕凍曬,依個位幾貼心👍🏻味道方面,個人覺得調味較重手,就禁食雞稍為過鹹,一定要配白飯先中和返個鹹味😌而且食完都真係會長期口渴🥲🍴 椒鹽鹽酥雞$56📝評分: 9/10每次食台灣野都一定必點嘅餸,依度嘅鹽酥雞好!食!好食在於佢重蒜!而且炸得剛好,雞肉嫩滑多汁唔厚粉,即場炸起食落熱辣辣好惹味🩷🍴 椒鹽四季豆$46📝評分: 9/10椒鹽四季豆最怕整得好乾無口感,依度嘅四季豆一樣重蒜!口感爽脆之餘唔會太乾,值得一試!😙
🍴 紅燒牛肉麵 $72
📝評分: 7/10
🍴 台酒三杯雞肉飯$66
📝評分: 6/10
🍴 椒鹽鹽酥雞$56
📝評分: 9/10
🍴 椒鹽四季豆$46
📝評分: 9/10
整體黎講,主食一般,不過炸物就真心出色,下次會再嚟😉