話說好耐冇食過港式燒味,前幾日突然口痕就拉埋朋友去灣仔的「華香雞」,餐廳主打坊間少見嘅烏龍茶煙燻雞,位置唔算多,不過都見到唔少街坊點外賣返屋企食。<華香雞拼茶香雞飯> $60轉黃薑飯+$3凍鴛鴦奶茶+$3朋友鍾意食雞,於是叫咗雙拼華香雞x茶香雞。華香雞用咗餐廳秘製招牌白滷水浸製而成,屬於經典口味之一,雞味相當濃郁;茶香雞則是秘製醬油及烏龍茶燻製而成,煙燻味明顯,兩款雞肉質嫩滑鮮香,再加埋薑蓉食好正。我尤其喜歡茶香雞,連雞皮都非常入味茶香四溢。黃薑飯好香唔油膩,用咗雞湯黎煮,推介要轉黃薑飯。<豉汁白鱔煲> $118<黃薑飯> $15我就點咗豉汁白鱔煲,除豉汁之外,仲有仁稔、欖角、薑蔥、梅菜同麻辣口味。本身想叫仁稔白鱔試下,但店家話仁稔唔當造,所以叫咗豉汁口味,一大盤數唔少有幾多就鱔肉。白鱔爽口彈牙,豉汁既鹹香更能帶出白鱔既鮮甜。附送的老火湯喺花生鳳爪湯,雖然喺免費但有唔少料,上網查完先知原來呢個湯有健脾和祛濕的功效。

<華香雞拼茶香雞飯> $60
轉黃薑飯+$3
凍鴛鴦奶茶+$3

黃薑飯好香唔油膩,用咗雞湯黎煮,推介要轉黃薑飯。

<豉汁白鱔煲> $118
<黃薑飯> $15