2022-10-12
公司附近新開左間酒店Aki Hong Kong,星期五既Team Lunch就揀左去酒店餐廳TANGRAM,午市提供Bento Menu,每日三款唔同Set可供選擇🍱Lunch Bento ($328/set)午市套餐包左頭盤、主菜、甜品同咖啡或茶,今日既Menu有雞、牛肉同魚,我今日就揀左牛肉,頭盤可以揀四小碟或者餐湯,我就揀左四小碟既沙律🥗Appetizer頭盤係四款唔同既沙律,賣相非常精緻,由蘑菇脆餅開始食起,順時針咁食哂四款沙律,牛肉沙律好開胃,配埋爽脆既甘筍絲又幾正,大蝦沙律同韓式芽菜都正常發揮🥩Bento II (Beef)擺盤好似日式便當咁,有沙律同主食,牛肉便當既沙律係大蝦沙律,同頭盤既沙律有啲相似,蝦肉都算爽口,Eggplant Lasagna 都幾有驚喜,中間夾左芝士同蛋,聞到好香芝士味但食落唔會好漏,主菜既Beef Tataki預先切好一件件,食起上黎都幾方便,美中不足既係牛肉冇得揀生熟程度,食開Medium rare既朋友可能未必滿意🍰Dessert甜品有兩款: Chocolate Cake同Panna Cotta,我就揀左Chocolate Cake,甜品賣相
🍱Lunch Bento ($328/set)
🥗Appetizer
🥩Bento II (Beef)
🍰Dessert
甜品有兩款: Chocolate Cake同Panna Cotta,我就揀左Chocolate Cake,甜品賣相都唔差,朱古力蛋糕甜度適中,上面有層Rasberry Jelly食落好清新
P.S. 餐廳同酒店都係試業階段,食物質素同賣相都唔錯,只係服務態度仍然有待改善 (如果店員可以主動介紹Menu同食物的話會更好)