2018-09-12 145 瀏覽
2018年8月灣仔軒尼斯下午茶☕️有段經歷想了很久,到底應不應該post上openrice 呢?不過作為食客,我真的想反映一吓自己在餐廳用餐後的食後感。讓彼此有更大的進步空間。當日打算行美食展之前,我和朋友經過灣仔,便走進軒尼斯餐廳食下午茶。朋友點了豬扒包餐,而我原本就點了雞脾拼薯條餐。下午茶餐4隻雞翼?事原係咁既......落單既時候,我order了生炸雞脾🍗+薯條餐的(當時位職員照落單),隔一會職員跟我說:雞脾賣晒!我接著說:咁轉生炸雞翼拼薯條吧!誰知某位職員捧餐遞給我的時候,竟然不是雞翼薯條!而是雞翼沙律!🥗👈沙律?就是我不想吃沙律才order薯條的!(因為這個生炸雞翼餐是可選擇配薯條或者沙律)為什麼職員這次不通知一聲就自行配了沙律給我?怎辦好呢?來了一份3雞翼+(我不喜歡吃的沙律)餐。雖然食得茶餐都唔預食到好飽肚,但係點算好呢?得3隻雞翼!無理由3隻雞翼+杯凍檸茶我要比$39蚊架跟住個職員話:咁妳唔食沙律,我加多隻雞翼比你喇!在我還沒答應之際,落單職員已叫廚房的職員炸多一隻雞翼比我!這便是以下相片中(4隻雞翼)的故事👇下午茶餐生炸雞中翼+凍檸茶 ($39)對不起d食物和餐廳廚房的
2018年8月灣仔軒尼斯下午茶☕️
讓彼此有更大的進步空間。

朋友點了豬扒包餐,而我原本就點了雞脾拼薯條餐。

下午茶餐4隻雞翼?
事原係咁既......

這便是以下相片中(4隻雞翼)的故事👇

下午茶餐
炸雞中翼+凍檸茶 ($39)
對不起d食物和餐廳廚房的員工!我沒有好好善待食物。當天因爲我太嬲!嬲到連4隻雞翼都無胃口想食(真係嬲到食唔落)

這4隻雞翼放在枱面上,我遲遲都沒有食。然後落單職員見狀便跟我說:妳唔想食哩4隻雞翼就唔好食啦,跟住佢收起咗碟雞翼(然後同廚房職員講,我食埋去啦,個客嬲啊!下次你地無貨要同個客講聲啊!)

然後落單職員再同我講,他說:妳個餐淨係收妳杯檸茶錢啦!(無記錯,淨係杯檸茶都要廿幾蚊!)

本來一心入哩間餐廳,滿心期待想食個炸雞脾餐!結果到最後.......我只喝了一杯「凍檸茶」!

解決方案:其實當時員工可以比我選擇其他茶餐,我反應會無咁大,無咁嬲囉!

若落單職員知道食物無貨,首先應該在客人落單前告知客人。就今次既事件,其實職員可以同我講:唔好意思啊,因為廚房無晒薯條,所以轉咗沙律,或者妳會唔會考慮叫其他餐?
2018-08-19
下午茶