2010-01-21 30 瀏覽
不經不覺,白系已開業約20年了。作為街坊,我和少奶不時也來幫襯。是晚又和少奶來吃任食火窩。雖說是周六,但人不太多。小食選了天婦羅和金菇牛肉卷,水準穩定,不過不失。另送的壽司也是普普通通。火窩料上枱,不算太豐富,只有牛肉、雞、菜、粉絲、鮮冬菇、金菇、蘿蔔和幾粒丸和烏冬,咦?以前有帶子架喎,乜宜家無左啦?牛肉很瘦,有d「鞋口」,丸類更是平價貨。不過唔緊要,我和老婆都唔係食肉獸,打邊爐都以蔬菜為主食,所以我地全程都只係叫多一盤菜就夠,所以先至會揀呢度。埋單一百八十幾蚊,ok啦。服務是中規中舉的,這晚老闆娘和侍應姐姐踢晒腳,當然不能期望太多,但他們都有求必應。唯一問題是這晚有一班剛打完波的鬼佬,在場內嘈喧巴閉,又自己帶啤酒來飲,不過老闆娘和侍應姐姐都好忍讓佢地。順帶一提,很多食評都只講這裏的火窩,但其實呢度的定食也不錯。少奶就鍾意呢度的牛肉烏冬窩類,貪佢熱辣辣,暖笠笠。我就比較喜歡魚生或壽司類定食。但有次午市試了他們的咖喱豬扒定食,豬扒太薄,炸得太乾,而且炸好後放得太耐,冧了;咖喱汁也不夠香,而且偏鹹,加上他們用味飯代替白飯,就鹹上加鹹。下次都係食返其他野啦。

吖呀,食到一半先記得影相
牛肉烏冬窩,熱辣辣