2022-01-15 1607 瀏覽
燒鵝一定係香港人十我最喜愛食物之一,細細個睇大台點人行運全港買外賣既橋段,深井燒鵝一定榜上有名,亦都從而得知深井燒鵝係好出名😂,久等多年,我終於有機會去深井食燒鵝啦🤣深井個兩間燒鵝店多年黎都係鬥到你死我活,不過口碑裕記一向都較好,所以就揀左呢間,舊色既酒樓格局,沒有靚裝修,地方尚算乾淨全隻炭燒燒鵝全隻燒鵝原來係分兩碟上枱,炭燒既燒鵝真係好香,皮脆肉滑,加上鵝既個層肥膏,鵝肉膻香,酸梅醬甜甜酸酸有助減低油膩感,果然名不虛傳酒釀鵝肝鵝肝咬落細緻幼滑,酒既香味同鵝肝既甘香味道上既平衡做得好好,好好食鹵水淨鵝翼鵝翼大大隻的,鹵得好入味,送酒一流鹵水香辣鵝脷鴨舌就食得多,鵝脷真係第一次食,其實同鴨舌無咩分別,個辣味又香又刺激,真係會停唔到口酸薑皮蛋一半係黑色既溏心皮蛋,一半係透明黃心皮蛋,兩款夾酸薑一齊食都好好味椒鹽白飯魚炸得香脆,略嫌白飯魚漿粉偏厚,薄d會更好食黃金大蝦球咸蛋黃份量非常少,佢只係蘸少少咸蛋黃同蛋醬就炸,平時個咸蛋黃醬係多到流晒咁包住個蝦球,呢度完全唔係個個做法,好失望味菜炒鵝腸什成碟個獻汁好厚好油膩,鵝腸唔爽好粉,非常失望香菠咕嚕肉咕嚕肉出度黎已經淋左,食唔到脆既效果,又一失望

鹵水淨鵝翼
鵝翼大大隻的,鹵得好入味,送酒一流

鹵水香辣鵝脷

酸薑皮蛋

椒鹽白飯魚
炸得香脆,略嫌白飯魚漿粉偏厚,薄d會更好食

黃金大蝦球

味菜炒鵝腸什
成碟個獻汁好厚好油膩,鵝腸唔爽好粉,非常失望

香菠咕嚕肉
咕嚕肉出度黎已經淋左,食唔到脆既效果,又一失望菜式

上湯浸菜心
食左咁多重味野,食返個清清地既上湯浸菜心道岩晒

燒鵝真係無令我失望,反而其他小菜既水準真係麻麻,不過主角始終係燒鵝,其他都只係配角姐,燒鵝萬歲!