2019-04-07
今日由愉景灣搭船出中環時,俾個船價嚇襯,成43蚊一程😱😱😱,又肉赤又肚餓嘅情況下,覺得要食一餐填補下俾當水豬咁劏嘅空洞。今次嚟到「Goobne Chicken」。今次就點咗2個雙併烤雞,一共4款味:原味烤雞+韓式bbq醬煙燻烤雞,果味蒜香烤雞+黑椒烤雞(辣)。原味烤雞+韓式bbq醬煙燻烤雞首先食個原味烤雞試下,睇下呢間鋪最最最基本果個味掂唔掂先。原味食落去係幾好食嘅,雞肉本身有香料嘅味,唔會淡而無味,而且唔係只得雞皮或表面層肉有味,香料味係入到雞肉深層,最重要係內裡仍然幼嫩有汁水。韓式bbq醬煙燻烤雞就比起原味較為遜色啦,淨係得表皮有bbq醬味,雞肉就無咩味,而且好似唔夠熱,得微溫暖暖地。果味蒜香烤雞+黑椒烤雞(辣)由於唔夠飽又唔知食咩味好,於是隨機揀咗2隻味,但係居然有驚喜。果味蒜香味比想像中好食,因為好入味連最內層嘅肉都有味,仲要超熱,係熱到出煙。不過我食唔出咩野果味,只食到蒜香味好出。而黑椒味就有小小失望啦,味道係夠濃,但濃味嘅同時多數都會伴隨着好咸,而今次個黑椒汁就咸咗小小啦,可能因為有小小炸過嘅粉漿,所以粉漿索多咗黑椒汁,先出現有幾啖係過咸。服務落單後,要親自開聲要杯水,坐咗
原味烤雞+韓式bbq醬煙燻烤雞
果味蒜香烤雞+黑椒烤雞(辣)
落單後,要親自開聲要杯水,坐咗好耐都無水拎過嚟。濕紙巾亦欠奉。但係酸蘿蔔就唔介意無限refill,因為我refill咗好多次
總結:最好食係 原味 > 果味蒜香 >韓式bbq漿 醬 > 黑椒。
其實仲有個小插曲,就係唔係全部口味都可以便雙併,只有特定嘅味道可以做雙併。係用膳中途發現到個原因就係,有部份口味係有一層炸粉漿係面,即係有部份係先炸後烤(或者係先烤後烤),有d係純烤雞,所以製作方法唔同,唔可以同時做雙併。