2018-05-31
今日去太子食燒魚, 原來鯇魚都可以咁好食, 我們在一間叫”八一蕃”的小店鋪食這燒魚, 我們入到間舖見到都有好多人幫襯, 差不多滿座, 而且每張枱都係食緊燒魚, 有辣有唔辣, 見到大大盤燒魚一路用爐火馨住, 個個都食得好有滋味, 我們座低之後都叫了個香辣燒魚來食, 之後仲叫了些打邊爐的材料, 有肥牛, 雲吞, 鵝腸, 新鮮瘸竹及青菜, 可以放在燒魚盤裡面淥來食.好快, 一個長方形的盤裝住一條成個盤咁長的魚上枱,魚面鋪滿了炒香了的豆豉及辣椒乾, 魚的四邊也放滿了洋蔥, 香芹, 大蔥等等的配料, 而且聞到好香的豆豉辣椒的味道, 非常吸引, 用爐火馨住個魚盤好快功夫己經開始番滾, 味道也越來越香濃, 大大條開始被我們拆解, 開始食魚肉, 魚是鯇魚, 雖然有骨, 但肉質好鮮嫩,魚骨都是大大條很容易取出, 所以食起上來都不是太複雜, 魚肉鮮甜的來已入味, 少少咸少少辣, 很是開胃, 除咗魚好食, 個盤裡面的配料香芹, 洋蔥及大蔥一樣都是咁好味, 全部煮到入晒味, 又索了魚的鮮香, 這些配料超好味! 待D魚食到七七八八, 我們開始將打邊爐的材料逐一逐一慢慢放入魚盤中淥來食, 這香辣燒魚一道菜式可以有
好快, 一個長方形的盤裝住一條成個盤咁長的魚上枱,魚面鋪滿了炒香了的豆豉及辣椒乾, 魚的四邊也放滿了洋蔥, 香芹, 大蔥等等的配料, 而且聞到好香的豆豉辣椒的味道, 非常吸引, 用爐火馨住個魚盤好快功夫己經開始番滾, 味道也越來越香濃, 大大條開始被我們拆解, 開始食魚肉, 魚是鯇魚, 雖然有骨, 但肉質好鮮嫩,魚骨都是大大條很容易取出, 所以食起上來都不是太複雜, 魚肉鮮甜的來已入味, 少少咸少少辣, 很是開胃, 除咗魚好食, 個盤裡面的配料香芹, 洋蔥及大蔥一樣都是咁好味, 全部煮到入晒味, 又索了魚的鮮香, 這些配料超好味! 待D魚食到七七八八, 我們開始將打邊爐的材料逐一逐一慢慢放入魚盤中淥來食, 這香辣燒魚一道菜式可以有兩種食法, 食完的魚打用湯來打邊爐, 真係好好味, 最開心都是埋單嗰時, 又食了魚又打了邊爐, 每人都是200多D, 好抵食, 下次我行開來太子呢頭, 我都會再幫襯!