2018-12-18 54 瀏覽
父女檔諗住係提早做冬所以出街食好啲,俾茶記冰室嘅盞鬼菜單吸引咗入去~~ 環境寬敞,有別於一般嘅茶餐廳格局,裝修有玩味。 叫咗細羊腩煲,同冰鎮咕嚕肉。先上嘅係是日例湯,菜乾粟米鳳爪瘦肉湯,清清甜甜喎,味道佳,好滿意呢個湯。冰鎮咕嚕肉,真心,好食到不得了!每舊都麥樂雞咁大,仲要無骨❤ 外皮超脆口,醬汁甜酸適宜,又有提子、車厘茄同菠蘿點綴,好開胃,冰鎮完之後令到油炸嘅燥熱感覺消失晒,不愧為招牌小菜!初時仲擔心啲冰溶曬會浸到咕嚕肉唔脆,所以急急腳夾走上面啲冰,食到一半先發現個容器中間有一層冰隔,隔開冰溶出嚟嘅水,方便客人慢慢食,呢個設計亦不得不讚!再黎羊腩煲,呢個都大讚!羊腩炆得好淋好入味,羊皮羊脂入口係啖啖油香而唔係羶味;湯汁好濃,用黎撈飯更生色不少,滾生菜,生菜吸收曬羊腩煲嘅精華,就咁食都好正!而且羊腩煲好足料,有好多羊腩、腩皮肉😍 又有冬菇、腐竹、馬蹄、筍,仲跟一碟生菜,成煲分量好大, 一個細煲夠晒兩個人食。兩味菜皆十分出色,爸爸都話好耐冇食過咁有水準嘅餐廳,一定要介紹朋友黎食添。

外賣自取