2023-05-30
放工去將軍澳探丫姨, 提到南海濱長廊附近有間西餐廳食過唔錯, 今晚就帶我去食返餐!餐廳面積唔大, 不過幾有浪漫格調, 而且坐得舒服, 極之適合同三五知己gathering。食物方面款式唔算多, 其中主菜只有四款選擇, 可謂是貴精不貴多, 今晚所點兩個main味道確係唔錯! order main course更可享無限添加炸薯條, 絕對可以食到飽。【USDA Natural Holstein Beef “Ribeye” 】HK$478 (16oz)自選medium rare, 肉眼好厚, 表面烤至帶點焦香, 加咗少少黑椒調味, 肉質嫩紅多汁, 軟嫩得嚟又有肉嘅彈性, 有筋同較集中嘅油脂連帶, 但比例唔多, 整體多肉食, 每啖焦香馥郁, 配上自選醬汁(分別有牛肉汁/黑椒汁/荷蘭蛋黃醬)。其中荷蘭蛋黃醬仲係餐廳自家製, creamy又幾有奶油香, 不防一試!【Roasted Free range farm chicken】HK$248/Half外皮烤至金黃, 雖未至於脆口, 但加咗香草調味, 更為惹味。肉質鮮嫩有雞味, 伴有車厘茄、栗米、薯仔同埋番薯無限添加嘅薯條, 店員都好樂意幫我地添加,
無限添加嘅薯條, 店員都好樂意幫我地添加, 即叫即炸, 香脆不油。
Side dish揀咗其中一款【MAC & CHEESE】HK$68
表面烘至金黃色芝士, 熱辣辣撈起時, 可見拉絲效果。通粉平均撈上creamy芝士汁, 每啖都食到濃郁芝士味, 邪惡指數爆燈!!!
MAC & CHEESE