2018-06-04 1277 瀏覽
友人話帶我去一間日系感相當重嘅Cafe, 係工業大廈㩒14樓再上一層樓梯就到, 門口以草綠色佈置, 唔講都唔似係工業大廈內!店內燈光柔和, 淺木色傢具配以天花粉紅色花串, 牆上放置日本雜誌, 好有和風味道, 大大張梳化椅坐得舒服, 播上日語流行歌, 真係有一刻覺得自己似去左日本!枱上有幾隻"小老鼠"伴食, 咁得意可愛相信無人會拒絶特大餐牌, 食物相片吸引, 選擇種類由沙律/飯/小食/鍋物/串燒等等, 另有飲品供應天氣熱嘅日子, 最岩就係食多D綠色食物, 呢碟日本鮮海草沙律 ($63), 昆布絲, 海蜇絲加上芝麻, 底下再加上沙律菜, 不同深淺嘅綠色就係呢隻碟上!配以酸味醬汁, 口感爽脆又清新, 好味喎!呢客日式他他醬吉列魷魚 ($68), 目測店內多半客人枱上都有呢碟炸物, 份量都唔少, 吉列魷魚上配上大量他他醬, 感覺澎湃!放入口先感到熱辣辣脆口, 之後食到彈牙魷魚, 夾埋酸滑他他醬一齊食, 真係無得輸呀!  主食之一係呢客原條蒲燒鰻魚炒飯 ($148), 原條鰻魚放係炒飯上, 無花無假, 賣相相當日式!蒲燒醬汁淋上左鰻魚, 魚肉入晒味, 感覺煙煙韌韌; 而炒飯入面包含左甜椒碎, 除

枱上有幾隻"小老鼠"伴食, 咁得意可愛相信無人會拒絶

日本鮮海草沙律

配以酸味醬汁, 口感爽脆又清新, 好味喎!

日式他他醬吉列魷魚

原條蒲燒鰻魚炒飯

蒲燒醬汁淋上左鰻魚, 魚肉入晒味, 感覺煙煙韌韌; 而炒飯入面包含左甜椒碎, 除左食到鰻魚汁嘅味道, 仲多一份甜美及口感!

鍋類選擇有幾款, 友人選擇神戶野菜牛肉鍋 ($118), 配以生蛋及芝麻醬伴牛肉食, 一客份量都唔少!
神戶野菜牛肉鍋

滾起就可以加埋隻蛋入去, 聞到湯底嘅味道, 似係壽喜燒, 食落味道係淡味版

鍋係唔包白飯, 自己另外叫一碗 ($15), 將半生熟蛋混落白飯度一齊食仲正; 牛肉有幾片, 肥瘦算適中, 配以芝麻醬伴食都唔錯!

鍋裏仲有大量菜, 金菇, 冬菇及芋絲, 食埋全部材料其實都幾飽!

侍應誠懇有禮, 不時主動加茶, 送食物上枱後會附加一句 : "慢用"................. 感覺窩心!
日本鮮海草沙律
日式他他醬吉列魷魚