2009-06-07 36 瀏覽
曾幾何時幾多人甘心夏天晚上滴住汗在灣仔街頭排一、兩個小時隊,只不遇是為了食一個幾十蚊嘅雞煲同十蚊八蚊碟嘅平價火煱料?生意好得九龍新界也有分店,幾年下來現在只剩下佐敦這一家,是經營手法問題定食物質素下降?要試過至知!星期六晚上七點半到達,樓下坐了十人左右,侍應姐姐帶了我們二人到樓上,包場狀態!食到八點半才多幾個客.點了一個特大加辣雞煲,七碟火煱料及飲品雞煲----打開煲蓋已聞到獨有的香味!辣味普通,雞件非常入味及肉質嫩滑!其實雞肉是有改良過的,每件的Size比以前大,不像以往的細件及多碎骨.極速食完雞肉開始加湯食火煱.一樣是用那款酒精爐,即係大火極都有排先滾得起果隻!侍應姐姐見煲湯滾極唔起主動提議攞去厨房加熱,抵讚!火煱的配料無甚特別不值一提.食物OK,服務OK,但星期六晚上這樣的場面......真是新鮮感過後無以為繼?
點了一個特大加辣雞煲,七碟火煱料及飲品