2022-05-29
燒雞皮好好味上星期去咗油麻地整野,整完嘢之後就同佢一齊食飯,我哋去咗一間叫做MAKI拉麵嘅餐廳,裏面菜單呢有一款燒雞皮真係好好食,燒過嘅雞皮食落去唔會覺得好肥膩,而且仲有啲脆脆地嘅感覺,唔使加醬汁就咁食都好好食。講返正題先,我哋每個人叫咗一個拉麵醫肚,分別係叫咗黑蒜油豚骨拉麵,$78,同埋味噌豚骨拉麵,$85。先講黑蒜油豚骨拉麵,上面嘅黑蒜有好多,湯底都有好濃郁嘅黑蒜油味道。豚肉兩大片,肉質唔硬唔老,肥瘦適中,再加上有好濃郁嘅黑蒜油豚骨湯底,肉質都吸收左個湯底嘅味道,好入味嘅呢。仲有流心蛋,我就最鍾意食流心蛋,所以覺得好好食。仲有啲蔥花同埋木耳絲,令到成碗拉麵嘅口感同埋風味都提升左。麵條唔會好林,軟硬度適中,而且有吸收左湯底嘅味道,都好入味㗎。至於味噌豚骨拉麵,其實同頭先講嘅黑蒜油豚骨拉麵差唔多,主要係味噌同埋黑蒜油嘅分別。同埋多咗啲芽菜,少咗啲木耳絲。香蔥玉子燒$16,有好濃郁嘅蛋香,每一件都好結實,咬落去唔會散晒。鹽燒雞翼$16,燒嘅時間恰到好處,仲保留到雞翼裏面嘅雞汁,唔會燒到乾爭爭,啖啖肉,食到雞肉嘅原始風味。鹽燒秋葵$16,秋葵燒得比較乾身,冇添加其他嘅醬汁,食返原始秋葵嘅味
鹽燒秋葵$16,秋葵燒得比較乾身,冇添加其他嘅醬汁,食返原始秋葵嘅味道。
泡菜豚肉串$26,一件薄薄地嘅豚肉包住啲泡菜,泡菜有少少偏酸,食落去酸鹹酸鹹嘅感覺。
汁燒茄子$12,一串有兩件,每件上面都佈滿左醬汁,食落去好惹味。茄子燒到有八成嘅柔軟度,食落去仲有兩成嘅硬度。
日本焦糖布丁福餅兩件$16,細細粒嘅焦糖布丁福餅,食完唔會覺得好滯或者好飽肚,有啲似甜品和果子咁細細粒。
燒油甘魚,呢個好好食,如果冇記錯好似係$95 ,燒到啱啱好時間 ,用筷子撩開,都已經見到魚肉好細嫩,而且油脂分布好平均,食落去仲有魚油香,旁邊跟咗一小塊檸檬,我覺得可以加可以唔加,因為淨係食呢個油甘魚已經好好食。
買單大概每個人$190左右,行出門口嘅時候,已經諗定下次再嚟嘅時候要再叫燒油甘魚,同埋燒雞皮,因為呢兩樣我覺得都真係幾好食。