2005-03-01
同舊老細以及兩位舊同事補食新年飯,由於舊老細o既朋友大力推薦呢度,就即管黎一試。其實呢度o既訂檯時間非常不便,得6:30同8:30兩個時段,好似一D私房菜咁,但其實都係普通飯店的叫菜模式,真係唔明點解要有此安排。6:30黎到,個場當然係非常之咁「吉」啦,要到近8點至開始多人─香港人邊有咁早收工食晚飯呀?不過由於佢唔係滿晒,所以我地坐過8:30都冇趕,服務生o既態度亦謙恭有禮,都幾適合談天說地。四個人都叫左唔少野,由於我最遲到,叫菜由舊老細發板,所以菜名係估估下。共叫左:西洋菜湯、招牌燻雞、五柳魚、苦盡甘來﹝即涼瓜鹹蛋黃炒肉鬆﹞、紅炆海參、珍珠雞﹝老細朋友強力推薦,話一人一件會唔夠食咁話﹞同上湯浸芥蘭。個西洋菜湯係一盅盅咁上o既,煮得好「溶」,好清甜。招牌菜o既燻雞上檯賣相已經好靚,皮光肉滑,再加左兩片玫瑰花瓣,算係有D造型。燻雞皮入口微脆,充滿茶香,雞肉亦算嫩滑,不愧係招牌菜。五柳魚D汁多到好似湯浸咁,個人而言就比較鍾意汁同魚o既比例平衡番D,而且太多汁令到魚的表面好快就唔脆。唔知用o既係咩魚,略有腥味,結果大家都冇食皮。個五柳汁味道都可以,而且唔會太厚獻,酸酸甜甜,幾開胃的。個涼瓜鹹
個西洋菜湯係一盅盅咁上o既,煮得好「溶」,好清甜。招牌菜o既燻雞上檯賣相已經好靚,皮光肉滑,再加左兩片玫瑰花瓣,算係有D造型。燻雞皮入口微脆,充滿茶香,雞肉亦算嫩滑,不愧係招牌菜。五柳魚D汁多到好似湯浸咁,個人而言就比較鍾意汁同魚o既比例平衡番D,而且太多汁令到魚的表面好快就唔脆。唔知用o既係咩魚,略有腥味,結果大家都冇食皮。個五柳汁味道都可以,而且唔會太厚獻,酸酸甜甜,幾開胃的。個涼瓜鹹蛋黃炒肉鬆都幾好味,鹹蛋黃o既香味同苦瓜o既甘味非常搭調,係唔錯的一味家常菜。個紅炆海參都幾夠火侯,炆得好腍好入味,舊老細讚不絕口,我就覺得可以再好D。珍珠雞都叫好食,不過冇咩特別囉。上湯浸芥蘭﹝我估係上湯浸咋﹞有蒜子同瑤柱,清清淡淡,菜亦甘爽,唔錯。
食到呢度,其實已經好飽,不過大家久未見面,傾傾講講,唔叫甜品好似少左D野咁,所以都叫左兩盅參鬚元肉糖水同一份三件o既煎馬蹄糕。個糖水真係好有參味,幾好。馬蹄糕煎得略油,但面脆脆的,食落都唔錯。
整體黎講,呢度o既食物水準都唔錯,環境亦幾企理,服務亦唔錯。不過上菜速度實在太快,張檯簡直放唔落,菜未食到一半都已經凍晒啦,呢一點要改善一下。以我地叫o既份量計,價錢都唔貴。味道果4分係俾個燻雞o既,其他食物係3分水準啦。