2025-02-15 0 瀏覽
喺香港想食到抵食又高質的天婦羅,真係要花啲心思去搵!最近我就發現咗一間尖沙咀隱世天婦羅居酒屋—— 捌加廿陸,佢哋嘅特盛海鮮天丼真係一試難忘,即刻同大家分享下!🍲特盛海鮮天丼|海鮮控必試!一上枱,個 特盛海鮮天丼已經震撼到我!滿滿嘅海鮮鋪滿成個碗,完全睇唔到下面嘅飯!材料包括蝦兩隻、鮮帶子、廣島蠔、四季豆、蓮藕、蝦膠、本菇,每樣都炸得金黃酥脆,一啲都唔油膩。- 蝦超大隻,肉質彈牙,外皮脆得黎唔會過厚,咬落去仲有juicy嘅感覺!- 鮮帶子鮮甜多汁,外層薄薄嘅炸衣完全冇搶走帶子嘅鮮味。- 廣島蠔炸得剛剛好,外脆內軟,蠔味濃郁,完全冇腥味。- 四季豆同蓮藕清新爽脆,平衡返成個丼飯嘅口感。- 蝦膠同本菇都係驚喜之作,蝦膠彈牙,本菇炸完仲keep到菇嘅香氣。最正係佢哋嘅天婦羅醬汁,微甜帶鹹,同海鮮同飯一齊食,真係完美配搭!飯粒軟硬適中,吸咗醬汁之後更加惹味。🍜 自選天婦羅定食|熱烏冬配龍蝦味噌湯底超濃郁!我揀咗熱烏冬配龍蝦味噌湯做主食,一上枱已經聞到濃濃嘅龍蝦香!湯底用咗龍蝦頭熬製,味道鮮甜濃郁,飲落去每一啖都係滿足!味噌嘅鹹香同龍蝦嘅鮮味完美結合,飲完暖笠笠,好舒服。另外,定食仲可以自選配料,

🍲特盛海鮮天丼|海鮮控必試!

- 鮮帶子鮮甜多汁,外層薄薄嘅炸衣完全冇搶走帶子嘅鮮味。
- 廣島蠔炸得剛剛好,外脆內軟,蠔味濃郁,完全冇腥味。
- 四季豆同蓮藕清新爽脆,平衡返成個丼飯嘅口感。

🍜 自選天婦羅定食|熱烏冬配龍蝦味噌湯底超濃郁!

另外,定食仲可以自選配料,我揀咗天婦羅鮮帶子、原條穴子、黑虎蝦、皇帝蟹棒、繥魚,每樣都係高質之選!特別係原條穴子,肉質細嫩,入口即化,完全冇腥味,真係令人回味無窮!

🦑 唐揚魷魚鬚|香脆惹味小食

除咗天丼,我仲試咗佢哋嘅 唐揚魷魚鬚,炸得外脆內軟,魷魚鬚彈牙有嚼勁,配上少少檸檬汁,更加開胃!作為小食真係一流,送酒或者就咁食都得!

🍇 日本提子汽水|清新解膩

食完咁多炸物,當然要飲返支 日本提子汽水解解膩!提子味香甜,汽水嘅氣泡感十足,飲落去好清爽,完美為呢一餐畫上句號。