2024-04-26 21 瀏覽
行開東涌outlet就去咗呢間出名食鴨嘅餐廳,新式食法好有驚喜!上枱會用微溫keep住溫度,令鴨油唔會凝固。分咗3小碟:左:直接食,一咬開就有油份bit出嚟,好香中:點醬食,有新式醬食法,好驚喜右:包薄餅,除咗傳統,仲有新式,好特別食法1:藍莓醬+爆炸糖超特別嘅食法,口感真係似跳舞!首先點藍莓醬,之後再點爆炸糖,放落口首先食到藍莓醬嘅味,然後係爆炸糖jarrr嘅口感,最後食到鴨油香味,味道好奇特,但又意外地夾!食法2:秘製芥茉佢隻honey Master偏甜,有好香嘅甜味,而且芥末味唔會好攻鼻,所以唔會搶咗鴨香味。佢建議唔包薄餅,就咁食,所以食到勁香嘅芥末味,但係我包埋薄餅,都好好食,比傳統食法更為香口,令我鍾意咗呢個食法。食法3:藍莓醬+山楂條+洋蔥山楂條本身都有香甜味,再點埋藍莓醬,令甜味更加特出。蠔仔泡飯蠔都有好多隻,加上菇同瓜,令到湯飯好fresh,唔會好鹹,冬菇嘅香味已經好足夠。蠔味落晒啲湯到,一啖啖都好似飲緊湯咁咁正。籠仔櫻花蝦海味蒸飯啲飯係粒粒分明,每粒都棵住咗蛋,每啖都好香,再加上櫻花蝦,比起一般蝦米更加香口,而且魷魚唔會整到啲飯好濕。小籠包 好彩用兜,兜住咗啲湯汁,好

上枱會用微溫keep住溫度,令鴨油唔會凝固。

分咗3小碟:
左:直接食,一咬開就有油份bit出嚟,好香
中:點醬食,有新式醬食法,好驚喜
右:包薄餅,除咗傳統,仲有新式,好特別

食法1:藍莓醬+爆炸糖

食法2:秘製芥茉

食法3:藍莓醬+山楂條+洋蔥
山楂條本身都有香甜味,再點埋藍莓醬,令甜味更加特出。

蠔仔泡飯

籠仔櫻花蝦海味蒸飯

小籠包
好彩用兜,兜住咗啲湯汁,好香嘅肉味,再點醋加薑,好正!