2018-03-02 992 瀏覽
約了朋友在中環晚飯,他推介Steak Bar,聲稱CP值高的日式西餐廳,把心一橫去試試到底有幾值!餐廳裝潢只是看似只是一家普通酒bar,但竟然提供set dinner⬇每款set dinner都配有紫菜的飯,沙律和麻醬豆腐,吃完份外開胃😌Set C -頂級板腱牛扒🐄(每日限定) ($215)職員主動介紹板腱牛,此肉採用USDA prime級牛,而且比西冷扒厚身,比較有口感。肉身的確夠厚,外表燒到少少焦,裡面肉五成熟,切開有少少血水,肉汁充足🤤,配少蒜鹽,非常香口。Set D - 羊架 🐑($248)朋友之前已經試過牛扒,所以話想試下羊架又如何。羊架夠大份,我淺嚐一小口,味道香口,羶味不太濃。朋友額外加$48配一份芝士粉薯條🍟,薯條炸得香脆,搭上香濃芝士粉,味道更惹味。兩個set dinner 合共$500多少少,連帶環境+氣氛,完全值回食價😍👍🏻。喜歡牛的朋友,不能錯過!

Set C -頂級板腱牛扒🐄(每日限定) ($215)

Set D - 羊架 🐑($248)

喜歡牛的朋友,不能錯過!