正值LUNCH時間,環境相當安靜,唔知是否價錢偏高的關係?星期六的中午,放工後獨自於葫蘆餐廳開餐,因為鍾意食牛扒,一見MENU就點左個7成熟紐西蘭肉眼扒配紅酒汁薯菜,而餐湯就係南瓜蓉忌廉湯。數分鐘後,餐湯連牛油多士一齊上,湯好香南瓜味而且味道好濃,多士好香脆配上半融化牛油,兩者一齊食感覺好合襯。再等約十分鐘,主菜亦上檯,一上檯而聞到好香的味道,而且賣相亦不錯。首先試西冷扒,7成熟剛剛好,不會太生及太熟,而且煎得好香口,食下去牛扒牛味一般,始終價錢問題,所以可接受。紅酒汁好香,配合牛扒亦不錯。薯菜並非炸薯而是焗薯,而菜就係西蘭花+甘荀條,菜就普普通通,但配合紅酒汁亦OK(可能只係烚菜)。餐飲點了凍奶茶,坦白講真係唔太好喝,茶太重味道好澀,喝了半杯便放棄。服務只係普通,原本想要茄汁及點餐茶,但叫左幾次先有人應,並非待應太忙,只係太空閒而吹水。無加一可以接受,但有加一就唔多得啦,始終加一就係要有良好服務態度,如果沒有就算食物再好相信顧客下一次亦未必再光顧。不過係收銀都有挽回遲少分數,起碼講了多謝幫襯,下次有機會再來希望見到有改善。
正值LUNCH時間,環境相當安靜,唔知是否價錢偏高的關係
?

2011-08-20