餐廳: 意壽司-心意之日本料理
資訊:

2020-04-02 82 瀏覽
去荃灣做完嘢搵食疫症期間好多食店都較冷清,不過呢排多數食店都特別注重衛生最後試咗呢間日料店入門口有幫客人量體溫,枱面都放有消毒用品俾客人使用胡麻冷柏葉店員特別推介呢款前菜,係以牛柏葉製嘅前菜佐以胡麻汁,醬汁酸酸甜甜將牛柏葉蘸上胡麻醬汁,入口好開胃醒神值得一提係墊底嘅係一堆青瓜絲平時好少會連墊底伴菜都食埋,但青瓜絲配胡麻汁同樣好配合帶子蟹膏刺身蟹膏同帶子刺身本來就鮮甜味美,將兩者融為一體後帶子刺身夾住內餡,內餡係一坨蟹膏兩者都新鮮,蟹膏微鹹,加上微甜嘅帶子刺身入口好爽甜,想食完一啖又一啖,係另一碟好好嘅前菜唐揚單骨雞翼每碟有8隻,將雞翼變單骨雞翼,更容易入口而且單骨雞翼更易入味雞翼以脆炸方式表達,入口外脆內軟,香口惹味感覺有幾分似M記嘅脆香雞翼,但佢比較juicy值得一提係佐以韓風醬汁,問一問咩醬汁嚟,先知係佢哋自家製入口帶酸甜味,配搭脆炸嘅雞翼,食落無咁油膩鵝肝和牛粒石頭飯以鵝肝同和牛粒伴石頭鍋飯,感覺好矜貴飯面舖有一片片鵝肝同一粒粒和牛粒鵝肝煎過,顯得表皮略帶輕脆,而內裏仍然軟滑和牛粒有牛味,好香口,肉質軟嫩,輕輕嘴嚼就OK鍋飯同時有鵝肝蓉伴炒,令飯粒都帶有些微特別嘅香味將鍋飯伴勻後
去荃灣做完嘢搵食
疫症期間好多食店都較冷清,不過呢排多數食店都特別注重衛生
最後試咗呢間日料店
入門口有幫客人量體溫,枱面都放有消毒用品俾客人使用

胡麻冷柏葉
店員特別推介呢款前菜,係以牛柏葉製嘅前菜
佐以胡麻汁,醬汁酸酸甜甜
將牛柏葉蘸上胡麻醬汁,入口好開胃醒神
值得一提係墊底嘅係一堆青瓜絲
平時好少會連墊底伴菜都食埋,但青瓜絲配胡麻汁同樣好配合

帶子蟹膏刺身
蟹膏同帶子刺身本來就鮮甜味美,將兩者融為一體後
帶子刺身夾住內餡,內餡係一坨蟹膏
兩者都新鮮,蟹膏微鹹,加上微甜嘅帶子刺身
入口好爽甜,想食完一啖又一啖,係另一碟好好嘅前菜

唐揚單骨雞翼

每碟有8隻,將雞翼變單骨雞翼,更容易入口
而且單骨雞翼更易入味
雞翼以脆炸方式表達,入口外脆內軟,香口惹味
感覺有幾分似M記嘅脆香雞翼,但佢比較juicy
值得一提係佐以韓風醬汁,問一問咩醬汁嚟,先知係佢哋自家製
入口帶酸甜味,配搭脆炸嘅雞翼,食落無咁油膩

鵝肝和牛粒石頭飯
以鵝肝同和牛粒伴石頭鍋飯,感覺好矜貴
飯面舖有一片片鵝肝同一粒粒和牛粒
鵝肝煎過,顯得表皮略帶輕脆,而內裏仍然軟滑
和牛粒有牛味,好香口,肉質軟嫩,輕輕嘴嚼就OK
鍋飯同時有鵝肝蓉伴炒,令飯粒都帶有些微特別嘅香味
將鍋飯伴勻後,可以發現鍋底有唔少飯焦
鍋底飯焦薄脆,脆卜卜似食米通咁
  • 胡麻冷柏葉
  • 帶子蟹膏刺身