2014-10-14
因為早食飯的關係, 所以都唔係太餓..听講佢份"牛氣衝天"係招牌, 好大份, 所以我地2個人就叫左一份"牛氣衝天", 一個淨牛湯河同冰紅茶。湯河係牛湯底, 牛湯都算几鮮味, 仲有几条菜, 都ok. 主角係"牛氣衝天", 一來到真係几大份, 2個人食一定夠, 其實佢就係一碗大牛腩雜, 入面有牛丸, 爽腩, 崩沙腩, 面珠瞪, 牛脷, 坑腩等等, 可以滿足多心的人, 每樣都可以試到麻。牛丸彈牙, 食落唔似係粉多少牛個點街邊牛丸, 都好鮮味。崩沙腩同坑腩都好好食, 仲要係瘦的, 啱晒我呢點怕肥的人, 雖然全瘦但都唔會好鞋同韌, 牛味濃。我的最愛係面珠瞪..有點似牛展, 有膠質的位同肉位, 膠質位好冧, 入口即化, 點膠質充滿成個口, 好滿足。想反爽腩就有點失望, 有點較韌, 味道亦偏淡。"牛氣衝天"入面仲有牛脷, 不過我唔食, 就唔知好唔好味lu, 除左牛外入面仲有白蘿蔔, 好清甜又冇渣, 仲有生菜都唔少, 索晒點牛湯好好食。不過真係太大碗了, 二個人都食唔晒, 下次可能都係叫一碗面珠瞪河算lu。
題外話/補充資料:
由于舖面好細, 得三張細枱度, 唔想等位就要早少少去食, 加上舖面細, 食到后期都覺得有點熱, 怕逼同大汗的人就唔係咁适合lu..可以買外賣返屋企嘆住冷氣食, 我見好多人都係來買外賣的