2023-05-26
👧🏻😋👅🍽✨物超所值高質印度菜💯-Anjappar Chettinad Indian Restaurant🇭🇰 尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖 🇭🇰-🇮🇳呢間餐廳令我更確認一樣野: 印度菜超多元化! 唔係淨係得咖喱同naan! (雖然我都係最愛佢地😂)🇮🇳商廈店鋪位好大環境好舒適, 播住傳統印度音樂😆 好多印度人來食, 當然都唔少得我哋本地人慕名而來-🍋 🐓 115 Chicken' 65 脆炸雞塊 $80💯炸粉超薄, 脆得黎完全唔硬, 肉質仲超滑超juicy💯雞塊醃到裡裡外外都係橙色, 醃料微辣, 擠檸檬汁超新鮮, 點埋個汁甜甜地勁好味-🌱🐓135 Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊 $140 ✨一黎到以為佢係咪黎錯左點解全部都係菜, 原來因為D雞有保護色 (一度以為佢係西蘭花😂)✨用綠辣椒炒香左醃到勁綠既啖啖肉雞塊, 同埋好爽甜既洋蔥, 椰菜, 蘿蔔絲, 洋蔥冇炒到好腍但都係超甜!!✨就咁食D雞係唔太覺薄荷味, 可能因為綠辣椒太出, 但點左個醬就好香薄荷, 所以醬汁對印度菜真係好重要-🧈 🐓 184 Butter Chicken Masala 黃油雞
物超所值高質印度菜💯
🇭🇰 尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖 🇭🇰
🍋 🐓
115 Chicken' 65 脆炸雞塊 $80
💯炸粉超薄, 脆得黎完全唔硬, 肉質仲超滑超juicy
🌱🐓
🧈 🐓
184 Butter Chicken Masala 黃油雞咖喱 $120
💯呢個基本上係我地每次必點, 蕃茄, 葫蘆巴葉, 牛油, 比起常見既masala更濃郁
💯但就咁食唔夾包都唔會太重味, 雞肉嫩滑軟腍
🧈 🫓
244 Butter Dosa 牛油薄煎餅 $80
✨我見差唔多枱枱都有, 香港人係用黎share, 但原來印度人係一人一大碟自己食🤣 其實我自己都可以食得晒😌
✨超薄超大塊dosa捲起, 成張枱咁長🤣 就咁食已經好好味, 少少脆, 牛油味好香, 仲鹹鹹地
✨重點係四個唔同既醬! 橙色同綠色都係辣辣地印度香料醬, 好食既; 但最特別係白色個豆醬, 完全唔辣有甜甜地既豆味, 同dosa牛油香勁夾
🧄 🫓
268 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40
💯本身叫黎配個chicken masala, 但發現兩樣野分開食各自已經好好味😂
💯個naan圍邊厚同軟, 中間薄同脆, 蒜同牛油充分佈滿左成塊naan, 滿足🤤
🥭🥛
289 Mango Lassi 芒果印度奶昔 $40
✨質地柔滑, 但稍稍偏甜, 但夠凍配濃味野唔錯😁