2019-06-14
聽朋友講大埔墟有一間幾特式嘅日本餐廳小店,今日放工之後,見有時間,專登過嚟試吓。店舖嘅位置係一條小巷裏面,雖然比較隱蔽,但係配合埋門面及餐廳內嘅裝潢,令人覺得更有日本居酒屋特式。餐廳牆壁貼滿日本風海報,室內播放著日本動漫歌曲🎶,令人感覺非常輕鬆。☺️餐紙上嘅選擇非常多,很多款式都很吸引,有串燒、拉麵、玉子燒、炸物、沙律🥗等。今次我就點左 「黑蒜。鳴」、墨魚咀串燒及冬菇串燒。黑蒜。鳴豬骨濃湯黑蒜油拉麵🍜麵條:直麵麵質:普通細蔥:多配料:叉燒唐辛醬:🌶拉麵一上枱,就聞到黑蒜油及細蔥嘅香味,賣相及顏色非常吸引,呷一口湯,感覺到豬骨嘅濃香,麵條爽口彈牙、滑捋捋,叉燒厚薄適中、份量剛好,配料仲有流心蛋🥚、黑木耳及紫菜,流心蛋嘅熟度剛剛好,蛋白彈牙、蛋黃於口腔內慢慢溶化,非常滋味,黑木耳爽口,紫菜香脆,食完好滿足!墨魚咀串燒及冬菇串燒🍢墨魚咀用左醬油同味粉調味,食落口感爽脆,甜甜鹹鹹的,非常惹味。冬菇滿佈牛油香味,食落唔會好乾,味道香濃。整體而言,食物味道唔錯,餐廳裝潢有特式,平日晚飯時段,愈夜愈多人幫襯,很受歡迎。決定下次約多幾個朋友放工嚟呢到體驗下,一邊飲酒🍻、一邊食串燒🍢、一邊傾下計🗣,回憶下
今次我就點左 「黑蒜。鳴」、墨魚咀串燒及冬菇串燒。
黑蒜。鳴
豬骨濃湯黑蒜油拉麵🍜
麵條:直麵
麵質:普通
細蔥:多
配料:叉燒
唐辛醬:🌶
墨魚咀串燒及冬菇串燒🍢
整體而言,食物味道唔錯,餐廳裝潢有特式,平日晚飯時段,愈夜愈多人幫襯,很受歡迎。決定下次約多幾個朋友放工嚟呢到體驗下,一邊飲酒🍻、一邊食串燒🍢、一邊傾下計🗣,回憶下係日本體驗到嘅居酒屋文化,當給自己一個小旅行🧳😄。