2019-02-28
今日相約兒時玩伴黎到尖沙咀 甜品外賣我之前就係k11買過, 朋友想試下 我地就決定上去餐廳食下主菜 ! 今次想試下佢d雪糕 🍦同我回味以久的甜品傍晚時候 客人不算多 menu選擇都花多眼亂 為左可以食到甜品同正餐 決定叫個set試下 呢到的海澡烏冬主打日本空運過黎 我呢個麵怪當然要試下 set價錢合理包飲品大蛋卷同一碗麵 我就要左大芝麻蛋卷 🔸醬油海澡烏冬麵 set 店員特別介紹係日本空運到港嘅海藻烏冬,好有營養價值,我同朋友聽到即刻話好!叫返個 哈哈! 而且係日本得獎,咁難得緊係試下! 麵的份量足夠一女孩果腹 叉燒偏瘦 湯底好有醬油味 不肥膩 清清地 麵的質地彈牙 口感不俗 海藻烏冬滑身, 食落後勁有淡淡海藻香。 拉麵煮法得香港特有, 另外的冷面,清湯同意粉 係日本都有得食。🔸芝麻蛋卷 朋友點了綠茶卷 我對於黑芝麻有所偏好 難得甜品有 當然就要試下 食落芝麻味濃 會有回甘的感覺 加上蛋糕有點濕潤 令到蛋卷加分 齒夾留香🔸綠茶聖代綠茶雪糕 淡淡綠茶香 質感比較似沙冰 不重牛奶味 如果可以加入牛奶一起 會令味道升華 雪糕底下係杏仁片 有一層焦糖包住 食落脆脆 好香口 有把成個雪糕的感覺提
🔸醬油海澡烏冬麵 set
🔸芝麻蛋卷
🔸綠茶聖代
綠茶雪糕 淡淡綠茶香 質感比較似沙冰 不重牛奶味 如果可以加入牛奶一起 會令味道升華 雪糕底下係杏仁片 有一層焦糖包住 食落脆脆 好香口 有把成個雪糕的感覺提升 而且配合杏仁片係市場上比較少見 所以有新鮮感帶給食客