2024-09-06
坊間有得食蒸海鮮嘅餐廳唔多,質素高嘅更加少,船渦就係其中一間有質素又抵食嘅蒸海鮮九品芝麻($259) - 海鮮有白蜆、大蜆、蝦、鮮魚片、蟶子同鮑魚,仲有得加一蚊多一隻鮑魚,望落好新鮮,洗得好乾淨,其他配料有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸、蔬菜拼盤、美國肥牛同豚肉片,擺盤好靚好吸引海鮮真係好新鮮,簡單蒸已經好好食,又乾淨,口感係爽口彈牙,簡單點豉油已經帶到鮮味出嚟其他食材質素都好高,雞肉好嫩滑,丸類好有驚喜,鮮魚片又鮮甜好鍾意呢度嘅粥底,我哋分別點咗南瓜芋頭同埋蟹肉粥底,蒸海鮮、肉同蔬菜嘅精華同啲粥一齊煲,又鮮甜又香濃,口感綿密,好快就成煲清晒前菜仲有沙律同章魚燒,感覺好日式甜品有唔同口味嘅雪米糍,煙煙韌韌,好圓滿有個醬油corner,仲想提一提座位嘅設計好聰明,用拉簾分隔開一個個座好,就算一個人嚟食都唔尷尬,仲有個貼心位係有晒各類海鮮要蒸幾耐嘅提示牌仔,咁就一定唔會蒸過龍有好多唔同sets選擇,服務亦唔錯,期待再嚟食粥底蒸海鮮
其他食材質素都好高,雞肉好嫩滑,丸類好有驚喜,鮮魚片又鮮甜
前菜仲有沙律同章魚燒,感覺好日式
甜品有唔同口味嘅雪米糍,煙煙韌韌,好圓滿
有好多唔同sets選擇,服務亦唔錯,期待再嚟食粥底蒸海鮮