2022-06-23
係k11 行街,行到咁上下,都要埋野食下,度度都咁多人,想坐得寧靜又舒服,我地上左7樓睇孔雀,見到土生花係食韓國菜,啱晒我地。呢度裝飾得好靚,而且座位寬敞,有私人空間。好,坐低睇下有咩好食先。韓式醬油鮑魚伴海草,因為用上韓式醬油,所以會濃味一點,夾埋個海洋食就剛剛好。鮑魚食落好入味,而且個海草爽口。泡菜豬肉椰菜卷,呢個泡菜同平時食嘅有少少唔同,係水泡菜包住豬肉卷,因為發酵過係白色,食落唔辣帶微酸。秘製人蔘雞湯,真係原隻大肥雞,仲有一支支人參,成個湯好補氣,雖然係雞湯,但飲落好清唔油膩,帶有人參甘香。隻肥雞食完都好夠飽。甜辣酥炸菇菌,呢個菜好得意,大家叫佢做咕嚕菇,佢有咕嚕肉嘅外表,食落外層炸酥脆,真身就係菇菇,味道酸酸甜甜,係韓式甜辣醬,就係甜辣炸雞個味道,上面嘅點點,原來係芝麻葉子磨成粉,用黎做調味,呢個菜係必食推介。韓式蔬菜拌飯,呢個bibimbap同傳統嘅蔬菜整整齊齊放好有少少唔同,同樣係用上各種蔬菜,造型有新鮮感,主廚係韓國人,希望做到附合香港人口味。人參酒soju,呢支勁嘢,用中型參釀製,浸左5-6個月,好強人參味,裡面用bb參做裝飾,雖然有25度,但個人參味強過酒味,飲落好
呢度裝飾得好靚,而且座位寬敞,有私人空間。
好,坐低睇下有咩好食先。
人參酒soju,呢支勁嘢,用中型參釀製,浸左5-6個月,好強人參味,裡面用bb參做裝飾,雖然有25度,但個人參味強過酒味,飲落好補好暖。