特色麵食,鬼廚眼中的亞洲麵食早幾天去上環探親戚,探親戚後有點肚餓還有點時間就要到銅鑼灣所以就上網睇下有咩好嘢食,發現了一間麵店點頻率極高,Foxtail & Broomcorn 既然響附近就試下啦。有好多人都唔係好知道佢呢個地方點行大概就係很上環地鐵站往皇后大道方向穿入去。其實個附近已經越來越多中西混合菜,門面用上我最鍾意嘅灰色格調,裏面係光猛嘅白色配合整潔嘅Tiffany Blue,立即潮左起來。座位有好似日式拉麵咁樣嘅單邊對住廚房嘅bar 枱位,亦都有舒適嘅大枱。首先叫咗一個自製果茶,但係唔記得影相果茶你便有我最鍾意嘅熱情果仲有西柚橙同蘋果等等好清新酸酸地好開胃,最鍾意嘅係佢唔會太甜,因為其實依家好多時都講健康啲飲品太多糖份,我多數都唔會揀。呢個果茶嘅味道自然清新而且用咗新鮮嘅水果製成感覺十分健康適合附近嘅OL下午抖抖氣,唔使下下都飲凍檸茶啦!因為我自己一個人食嘅關係所以呢我就點左一個前菜,森巴醬牛肉 - 以日本的烹調,慢煮可以將牛肉的鮮味同埋肉汁都可以保持係一片咁薄嘅牛肉內,配上自家製嘅辣汁,乾蔥同香料等等,點上少少佢哋自製嘅花椒八角辣椒油,香味四溢牛肉口感腍嫩無筋。一個人全碟清
特色麵食,鬼廚眼中的亞洲麵食
首先叫咗一個自製果茶,但係唔記得影相
森巴醬牛肉
,點上少少佢哋自製嘅花椒八角辣椒油,香味四溢牛肉口感腍嫩無筋。一個人全碟清晒話都無咁易。
我去食嘅時間係晏晝大概三至四點係比較空閑嘅時間有機會同下佢哋嘅電源好好咁傾下啲關於店的資料,我最好祇嘅就係點解佢哋嘅麵食係九種。而佢哋個名有咁特別呢!
原來佢哋嘅老闆係外國人,對主嘢食十分之有心得,而且對亞洲地區十分之有好感,因為咁樣所以佢哋已久個知名嘅地方,了解佢哋嘅特色之後,去創造出來九種麵食。我哋會見到狗種麵食今年底都有好大嘅分別,而且每一種麵食嘅配搭都各有特色而今次我就試咗佢:

清邁
冷粉絲,鮮蝦,免治豬肉配泰色辣汁,另配蕃茄,唐芹菜,腰果,花生,芫茜,薄荷,脆蝦乾
其實一上枱嘅時候我係真係打咗個突。嘩做乜咁多芫茜嘅,死啦我唔係好食咖喎,不過既然有心要是佢哋嘅麵食特色,當然就要信任設計者對呢個食物材料的運用啦。(二來佢真係切得太歲啦我諗我都冇辦法你用我嘅筷子功夾返啲芫西出嚟)
先加上少少青檸汁,再將個面混和,食落去我感受到粉絲係比我想像中爽口好多好多,果然響選個面底嘅時候做足功課,呢一個咁爽口嘅感覺真係好配合清邁呢一個主題。
整個麵食嘅口感都好豐富,有爽口嘅粉絲之外亦都有蝦同埋呢我一啲吹嘅炸蔥同花生等,配上豬肉碎等等味道十分自豪另外呢我覺得最好嘅地方就係佢嘅嘢食好健康,菜類都好多,配上同西芹呢一個配料直情係將成個麵食的味道加強。
最重要係佢呢一個味道嘅配搭將我從來唔會食嘅芫茜第一次可以不抗拒咁食咗佢!果然係響食材嘅配搭上面同埋份量都添加左好多心思。
值得推介嘅仔可以加上佢地小小嘅秘製醬汁同埋少少鮮辣椒,立即又有另外一種感覺!正!
Foxtail & Broomcorn 嘅食物全部都新鮮冇味精,從一個外國人眼中看亞洲嘅麵食,不單止令到自己大開眼界,重新將經常食嘅麵食定位,亦都能夠體驗一下外國人係點樣看亞洲食物色彩。
希望佢嚟緊會有更加多唔同地區為名的面食!俾大家更加多嘅驚喜
2015-09-26