2020-03-18
早前同親家相聚去旺角飲茶, 佢帶左我去點心廊,店面有些水墨畫,幾雅致。店內明亮光猛,感覺幾舒服。茶揀左瑰麗堂皇 (玫瑰茘枝茶) 玫瑰味幾香,茘枝味就微微的。陳皮花膠魚茸湯$ 68湯羹有花膠、蛋白、魚茸、 少許陳皮絲,花膠有咬口, 唔會鯹。脆皮乳鴿$ 68乳鴿外皮微脆,肉質嫩滑。創作六式拼盤$ 198, 有6款點心, 幾抵食, 可以每人每款一件。金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃,墨汁餃皮掃上高貴金色, 蟹粉加埋彈牙嘅蝦肉, 又幾鮮味。海膽鳳眼餃鳳眼餃餡料布蝦仁, 上面放海膽, 鮮香爽脆共冶一爐,正呀!蛋撻香滑皮脆, 一絲絲燕窩養顏, 好滋味。原隻鮑魚雞粒酥鮑魚腍滑有咬口, 鮑汁雞粒配埋脆批, 好味。黄金啤梨鹹水角外形好cute, 香脆軟糯又熱辣辣!黑白芝麻流心煎堆仔, 黑芝麻流心好香,好好食。金瑤柱脆皮蘿蔔絲腸粉好靚嘅蘿蔔絲腸粉, 上面鋪咗炸瑤柱絲同龍鬚菜, 腸粉包住炸米網紙蘿蔔絲餡, 口感又滑又脆,非常惹味!附帶龍蝦汁豉油!黃金海膽春卷$ 78春卷鬆脆, 蝦肉爽彈, 海膽香甜, 好味道!麻婆豆腐日本帶子餃$ 58綠色綑金邊嘅餃子, 餡料有帶子粒,食落有麻婆豆腐香味,幾盞鬼喎。點讚及追蹤fb, 就送紅
乳鴿外皮微脆,肉質嫩滑。 創作六式拼盤$ 198, 有6款點心, 幾抵食, 可以每人每款一件。 金箔墨汁蟹粉鮮蝦餃,
墨汁餃皮掃上高貴金色, 蟹粉加埋彈牙嘅蝦肉, 又幾鮮味。 海膽鳳眼餃
鳳眼餃餡料布蝦仁, 上面放海膽, 鮮香爽脆共冶一爐,正呀! 蛋撻香滑皮脆, 一絲絲燕窩養顏, 好滋味。 原隻鮑魚雞粒酥
鮑魚腍滑有咬口, 鮑汁雞粒配埋脆批, 好味。 黄金啤梨鹹水角
外形好cute, 香脆軟糯又熱辣辣! 黑白芝麻流心煎堆仔, 黑芝麻流心好香,好好食。 金瑤柱脆皮蘿蔔絲腸粉
好靚嘅蘿蔔絲腸粉, 上面鋪咗炸瑤柱絲同龍鬚菜, 腸粉包住炸米網紙蘿蔔絲餡, 口感又滑又脆,非常惹味! 附帶龍蝦汁豉油!
黃金海膽春卷$ 78
春卷鬆脆, 蝦肉爽彈, 海膽香甜, 好味道! 麻婆豆腐日本帶子餃$ 58
綠色綑金邊嘅餃子, 餡料有帶子粒,食落有麻婆豆腐香味,幾盞鬼喎。 點讚及追蹤fb, 就送紅玫瑰特飲一杯, 好香玫瑰味。