之前見佐敦有分店,已經想試點知依家開到嚟西環HKU附近都有入到麵包舖好似入咗麵包博物館咁😍超多款式,全部望落精緻Pastry有多款口味牛角酥🥐Bagel有原味、抹茶納言、海苔肉鬆、蒜香墨汁、金鑽鳳梨🥯仲有好多好多新穎台式麵包款,例如芋泥小盒、oreo麵包、伯爵愛民芒包、檸茶包等甜點有曲奇餅、果仁撻、可麗路、伯爵茶鬆餅等▶️ 迷你傳統長棍 Mini baguette tradition ($17)✨烘焙師精選✨平時見嘅法式baguette都係超長超巨型🥖一個人一定食唔晒呢度竟然有迷你版,迷你得來都有100g重比一般baguette深色,兩端成尖型,好似番薯形狀🍠估計用咗酸種配方,聞落有少少豉油咁嘅鹹香味唔焗熱食會比較硬身,要用啲力咬用焗爐焗至外皮近乎燶就做到外香脆內軟口感😍建議焗熱食!麵包肉好煙韌,回彈力十足,唔係一般白麵包軟綿綿質感鹹鹹地,搽果jam會好適合-又多一間本地出色麵包舖🍞款式係我暫時見過比較多同特別嘅一間開起HKU B1出口水街附近,啱晒啲趕時間嘅大學生買來做早餐、午餐、下午茶🫖麵包袋用紙袋,比交代環保又靚啲性價比唔錯,全部麵包大大個,絕對唔係空氣麵包買個包加$20仲可以配杯
之前見佐敦有分店,已經想試
點知依家開到嚟西環HKU附近都有
入到麵包舖好似入咗麵包博物館咁😍超多款式,全部望落精緻
Pastry有多款口味牛角酥🥐

Bagel有原味、抹茶納言、海苔肉鬆、蒜香墨汁、金鑽鳳梨🥯

甜點有曲奇餅、果仁撻、可麗路、伯爵茶鬆餅等

✨烘焙師精選✨
呢度竟然有迷你版,迷你得來都有100g重
比一般baguette深色,兩端成尖型,好似番薯形狀🍠

估計用咗酸種配方,聞落有少少豉油咁嘅鹹香味
唔焗熱食會比較硬身,要用啲力咬
用焗爐焗至外皮近乎燶就做到外香脆內軟口感😍建議焗熱食!
麵包肉好煙韌,回彈力十足,唔係一般白麵包軟綿綿質感
鹹鹹地,搽果jam會好適合

又多一間本地出色麵包舖🍞
款式係我暫時見過比較多同特別嘅一間
麵包袋用紙袋,比交代環保又靚啲
性價比唔錯,全部麵包大大個,絕對唔係空氣麵包
買個包加$20仲可以配杯咖啡或latte
外賣自取