2018-09-03
星期六工人姐姐Day Off, 返到馬鞍山又未有飯腳, 喺MOST town(what a weird name) 行黎行去大部分食肆都排長龍, 肚餓但不想太Heavy太飽肚, 一於去Beans隔離大快活.咖哩雜菜蛋飯估唔到條queue咁長d Staff都好快處理哂orders, 等左一陣就有得食*熱辣辣*出煙的. 咖哩雜菜同飯以一個大碗一個碟分開上, 飯旁邊有椰菜, 荷蘭豆伴碟, 夠哂健康. 滿滿的咖哩雜菜內有: 幾舊大棵切的西蘭花, 巨多紅腰豆🤢, 原個切半薯仔, 好幾粒蕃茄仔, 一隻烚蛋, 數件茄子🍆, 椰菜花🥦. 雖然全是蔬菜無肉, 個望落已感覺足以飽肚.咖哩汁就略慊浠左少少, 味道香而不淡搭救. 西蘭花和椰菜花切得真係巨大件, 每樣食左3件已經有飽意. 茄子🍆不用長氣說已吸收了咖哩汁的味道. 留意到廚房先放食材然後才淋上汁料, 所以完全無覺得係煲到淋哂爛哂. 雖然如此, 之前食佢咖哩牛腩係另一隻咖哩味來的. 會唔會兩款咖哩係唔同的?anyway最緊要好食, 街坊價之餘還有質素👍🏻加HKD11有杯足料紅豆冰, 大快活嘅紅豆冰幾時都咁好飲的👍🏻.
咖哩雜菜蛋飯
咖哩雜菜蛋飯