2018-11-02
星期六同Honey係銅鑼灣買完野,行下行下就去到海旁附近的Ember,之後就入左黎食野。這間餐廳的燈光較為暗少少,好有情調氣氛,而且有Live Show的表演位置,如果我遲少少離開餐廳應該可以享受埋Live Band的表演。睇睇個飲品Menu覺得好熟好面,原來這間也是M1集團其下的餐廳。Pop Punch,這杯梳打飲品以青色的蔬果調製而成,包括有青檸汁、奇異果和青瓜,味道好清新帶點酸酸地,整杯飲品成分很有健康的感覺。Music Tower,外型賣相都好特別,以一層層的菠蘿條砌成一座塔,每一條的菠蘿條都好甜、好開胃,飲品就以菠蘿、芒果、檸檬汁調配而成,飲落去甜甜的果味更為突出。煙三文魚Pizza,Pizza約8吋大,每一片都舖上了長長的煙三文魚,份量好足料。而且有好濃味的番茄味,原來這個Pizza用了2款唔同芝士焗製而成,Mozzarella Cheese & Feta Cheese,難怪芝味更濃郁。炸西班牙黑毛豬扒荷蘭豆燒手指薯配燒汁,我們揀了西班牙黑毛豬扒約7成熟,肉質鬆軟,每一口的黑毛豬扒都鎖住肉汁,所以感覺好甜、好Juicy,簡直味道恰到好處,值得一食。食完主菜其實都有9成飽,但
食完主菜其實都有9成飽,但見到甜品的價錢幾平,睇黎又要開動第2個胃了。
朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕,這裡的雪糕由Ember自家製作,雪糕的質感軟綿綿,有好香滑的雲呢嗱味,朱古力心太軟焗到好熱,外皮帶點少少的脆脆感覺,食到中間的朱古力醬不停地流出黎,味道非常濃郁美味。
焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕,這碟甜品送到枱時,已聞到陣陣的蘋果飄香,蘋果卷包著滿滿粒粒的蘋果果肉,有重重的玉桂味,而且不會覺得好甜,味道是剛剛好。冧酒提子雪糕也是Ember自家產品,酒味好香濃,感覺好新鮮,不會覺得是雪藏好耐的雪糕。