2019-02-18
@missmarble.hk ————————————————————————可能適合對象:#珍珠奶茶流心蛋糕甜度(5星最甜):⭐️濃度(5星最濃):⭐️🍴:餐具 ✖️ (+12)/ 蠟燭 ✖️(+$5) / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(免費)💬:IG DM反應幾快喎,據說有家姐之外,仲有小鮮肉細佬幫手覆Message。而個日去餅店攞蛋糕,店員都友善,提下你要小心攞蛋糕。所以話只要做Standard多少少,就會令人有好印象,就係咁解。🛒:佐敦山林道 #cakeup_佐敦站🔘:個裝 4”,6”同 8”💰:$380,$520,$678————————————————————————性價比:中下𠵱間餅店,其實我哋當佢仲係葵芳時,已經幫襯過兩次。其實見到佢哋越做越大(由葵芳做到去山林道地舖),連 @real_ting , @laurinda_ho , @janice_man 都食佢哋嘅蛋糕慶祝生日,可想而知,知名度都叫有增無減。𠵱種成功例子,係幾值得開心。今次Caketionary亦有幸可以再試佢哋嘅作品(多謝),真係食到一個完整嘅蛋糕,結論如何呢?先講Gimmick,佢集結咗好多近日好興嘅元素,包括黑
可能適合對象:#珍珠奶茶流心蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️
濃度(5星最濃):⭐️
🏷:✔️(免費)
🛒:佐敦山林道 #cakeup_佐敦站
🔘:個裝 4”,6”同 8”
💰:$380,$520,$678
————————————————————————
性價比:中下
先講Gimmick,佢集結咗好多近日好興嘅元素,包括黑糖珍珠,伯爵奶茶,雪崩流心去做成一個蛋糕,未食,齋聽到都會有想試嘅衝動。而配合埋個賣相,雖則唔講得好矜貴,但係都叫食到潮流味。
味道,我哋可以話個流心醬好味,杰身度掌握得唔錯,唔會太杰,亦冇水滴滴,質地啱啱好可以掛住個蛋糕,令到佢有融落蛋糕邊邊個種美感。
而其實佢個蛋糕構造係用一個圓形海棉空心蛋糕,中間以伯爵茶流心醬填滿佢,上面再以膠圈圍住。當食嘅時間,再後加黑糖珍珠上去,好使一拎起個膠圈,能做得出滿瀉嘅效果。流心醬唔甜,但濃郁,味道好夠而唔漏。加埋黑糖珍珠去食,增加咗口感,有Q口嘅感覺,唔會好似齋食濕水麵包咁。
不過𠵱個蛋糕有好多點注意事項:(其實餅店亦都知道,所以餅店都專登印咗小卡片,嚟提點各位食客)
1) 由於面嘅流心醬係液體,攞嘅時候要小心,否則會漏出嚟;
2)攞完蛋糕,要3個鐘內食,否則影響品質;
3)切蛋糕前,移個蛋糕上大碟度,否則流心醬會漏到周圍係;
4)切完蛋糕,盡快食,否則真係會好似食濕水麵包咁。
介紹完,就想講講意見。我哋覺得個蛋糕優勝之處,就係個流心醬。但個蛋糕質地略為減分,因為冇咩蛋味,唔夠Fluffy,搞到個感覺似係個流心醬配咩都得咁。如果可以令個蛋糕好味啲,會更完美啲。
最後就講個性價比,我哋覺得個價錢定位高咗啲啲,以$380蚊去買個4”蛋糕,for 5個人就差啲啲咁啦,所以我哋只能俾中下(唔代表唔好味,只係貴咗啲,同細咗啲啫)。不過我哋都有成員話,𠵱個價錢除咗買味道,買蛋糕,其實都係買埋玩嘅回憶嘅。
——————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #假日好去處 #潮流 #打卡
珍珠奶茶流心蛋糕