2024-07-28
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近去咗中環一間中菜同朋友一齊食晚餐,環境都幾高級別緻,而且空間感足夠,適合一大班人一齊食飯,而且服務都幾好會是不是同我哋加水同茶,價錢都合理適當!蔥油海蜇球咬落爽脆,而且形狀係一個個球狀食落特別有口感安格斯牛肉叉燒 睇真啲原來洋蔥上面嘅肉係牛肉,一開頭聞到啲氣味同埋睇到都以為係普通叉燒,食落都幾特別,而且我個人都幾鍾意牛肉做既叉燒清心潤肺素湯當中比較特別嘅材料係黃耳,仲有海底椰杞子等,飲落非常之清甜滋潤腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡鮑魚切片味道惹味,口感彈牙玫瑰岩鹽蒸嘉美雞採用嘉美雞,脂肪較少肉質嫩又有彈性其實簡單烹調已經好好食覺得唔夠鹹,稍為點少少玫瑰岩鹽就可以昆布海蝦豆腐鍋鮮味十足一道豆腐湯,海帶加上海蝦配搭嫩滑嘅豆腐係一道不錯嘅菜最後甜品選擇咗椰皇紫米露,椰汁味味道突出濃郁,配搭紫米露,有西米同埋椰肉,味道真係唔錯!另外一個推薦嘅甜品係雪糕嫲嫲餅但係一片大嘅朱古力曲奇上面加咗雪糕簡單得來,又真係好好食,都幾有驚喜中菜食到啲咁嘅甜品😂如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯
蔥油海蜇球
咬落爽脆,而且形狀係一個個球狀
食落特別有口感
安格斯牛肉叉燒
睇真啲原來洋蔥上面嘅肉係牛肉,
清心潤肺素湯
腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡
鮑魚切片味道惹味,口感彈牙
玫瑰岩鹽蒸嘉美雞
採用嘉美雞,脂肪較少
肉質嫩又有彈性
其實簡單烹調已經好好食
覺得唔夠鹹,稍為點少少玫瑰岩鹽就可以
昆布海蝦豆腐鍋
鮮味十足一道豆腐湯,
海帶加上海蝦配搭嫩滑嘅豆腐
係一道不錯嘅菜
另外一個推薦嘅甜品係雪糕嫲嫲餅
但係一片大嘅朱古力曲奇上面加咗雪糕
簡單得來,又真係好好食,
都幾有驚喜中菜食到啲咁嘅甜品😂
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
翠玉軒 (中環)
中環干諾道中8號交易廣場第二座4樓401號舖