2022-11-25
今日係我閨蜜生日嘅大日子,真係好想好想同佢一齊享受美食, 渡過一個愉快嘅晚上🥰 最近去過中環加州大廈,發現有好多高質嘅餐廳。 今晚我哋就試咗一間位於6/F,好出名嘅FUMI🫶🏻 餐廳主打傳統同創新嘅日本料理,裝修好和風,喺呢一種氛圍享受創意美食,身心靈都體驗到一種日式恬靜優雅🥰🌟Yamazaki High-ball首先當然點兩杯酒精飲品啦,閨蜜就點咗 Yamazaki High-ball, 山崎威士忌配咗梳打,比剩飲威士忌容易入口好多,喺日本好多人飲,居酒屋必點👍🌟Suntory Premium Malt's Draft食日本嘢,當然飲日本啤酒啦,三德利啤酒喺日本都係名牌,配襯有公司logo嘅酒杯,爽😎🍻🌟FUMI特製三色卷我最鍾意就是餐廳嘅招牌推介,再一次證明係冇錯㗎。 三色卷上面係海膽,帶子同飛魚子,卷物裏面有芝士同蟹肉, 用料新鮮,味道相當唔錯👍🌟燒味醂河豚乾做得好出色嘅小食,作為佐酒物當之無愧,燒得好香有少少蜜糖嘅甜味,河豚乾特有嘅香味真係令人無法抗拒😌🌟北海道松葉蟹甲羅燒配法包北海道松葉蟹肉份量十足,配埋蟹膏醬同法包一齊食,味道好Rich,感覺好奢侈,每一口都係享受😎🌟高知縣
🌟Yamazaki High-ball
🌟Suntory Premium Malt's Draft
🌟FUMI特製三色卷
🌟燒味醂河豚乾
🌟北海道松葉蟹甲羅燒配法包
🌟高知縣四萬十川鰻魚蒲燒
之前去過日本四國旅行,到過"四萬十屋"食鰻魚,一試愛上😍 今晚竟然喺餐廳見到,當然要點嚟試下啦。 而家係日本鰻魚當造嘅季節,肉質肥美,好味😌 當然餐廳廚師燒得好絕對係重點, 雖然價錢貴少少,但係你出面唔係咁易食到喎,物有所值👍
🌟燒銀鱈魚西京燒麵鼓漬
鍾意食海鮮嘅我地,點會錯過銀鱈魚西京燒😎 銀鱈魚魚油超多,所以燒出嚟特別香👍 食材好好,魚肉一梳梳,魚皮又燒得脆,呢個價錢竟然有兩大塊, 我同閨蜜都唧唧稱奇🤣 如果唔係太多嘢食,真係想叫多份🤣
🌟雜錦海蝦天婦羅拼盤
天婦羅炸得好出色,個皮好薄👍 呢一種就係天婦羅應該有嘅口感。除咗蝦之外,我覺得值得一讚係佢嘅沙追魚, 肉好滑,食得出鮮味🫶🏻
🌟宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋
上枱好震撼, 餐廳用咗一個日式金屬嘅器皿,而且食材擺盤好靚,感覺好高級。用料方面,宮崎豚肉出色, 大蔥同冬菇好香,仲有少見嘅舞茸菇,加埋出色嘅湯頭🥰 感覺就好似食緊懷石料理最後一道菜, 食過先有一種完整嘅美味🫶🏻
FUMI係中環營運多年,儲落唔少好嘅口碑🥰 餐廳之前出過一個放題,極受歡迎。 可惜當時冇時間試。 今餐晚飯我同閨蜜都食得好開心,享受到匠人居酒屋既料理,一試難忘,真心推介🫶🏻 俾啲貼士啲男士,如果想同心儀女士食飯,FUMI真係唔錯,喺一個高級又唔拘謹嘅環境用餐,話題都多啲啦😆